Gıdaya zehir doğrama organizasyonu

- Güncelleme:
Gıdaya zehir doğrama organizasyonu

Ekonomi Haberleri

Fiyatı artsın diye markette 30 lirayı bulan soğanı çöpe döktüler. Tonlarca buğdayı boş araziye saçtılar. Ete zam üstüne zam bindirdiler.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - Gıda fiyatları pandemi ve ardından çıkan Rusya-Ukrayna savaşıyla artarken, tahıl koridoruyla dünyada gıda fiyatlarının artışı durduruldu ama ülkemizde ‘gıda teröristleri’ hiç boş durmuyor. Bazen patates soğan, bazen et, sebze ve meyvedeki aracı rollerini kullanarak fiyatları aşırı şişiriyorlar. 14 Mayıs’ta yapılacak seçimler öncesinde ise soğan ile başlayan negatif propaganda, et ve buğday ile devam ediyor. Üreticiden 2-3 liraya çıkan soğan, aracılar sayesinde tezgâhta 30 lirayı bulurken, tonlarca soğan yol kenarlarına döküldü.

Geçmişte domateste, portakalda gördüğümüz ‘Dökelim, fiyatı düşmesin’ hareketi, daha önce hiç görülmemiş biçimde buğdayda ortaya çıktı. Ülkede üretimin ihtiyacı karşılıyor olması sebebiyle fiyatı yükseltemeyenler, çareyi buğdayı yol kenarlarına dökmekte buldu. Et fiyatlarını da manipüle edenler ‘kıtlık algısını’ büyütüyorlar. Fiyat yükseldiğinde ise “Fiyatı düşürmek için et ithalatı şart” çığırtkanlığına başlıyor. Üretici dernekleri ise gıda fiyatlarını yükseltmeye yönelik girişimlerin, sandığı etkileme amacı taşıdığını vurguluyorlar.

KAZA DEĞİL KASIT

Polatlı Ticaret Borsası Başkanı Yahya Toplu, Polatlı’da dökülen 50 ton buğday hakkında konuştu. Toplu “Evet buğday dökülmüş ama kaldırılmış. Kaza ya da araç devrilmesi söz konusu değil. Resmen 50 ton buğdayı dökmüşler. Şu an iş emniyette” dedi. Soğan konusunda da konuşan Toplu “Üretici ile tüketici arasında ciddi fark var. Şu an üreticinin satacak soğanı yok. Hasat geç başladı. Mart başında çok az sağlıklı soğan kaldı. Çürüdü. Hastalıklıydı ama 30 liralık soğan nasıl olur, bu farklar nasıl oluşur, anlaşılır gibi değil” dedi.

FİYATLARI ARTIRAN TEDARİKÇİ VE ARACI

Kıymanın kilogram fiyatı 300 lirayı aşarken, kırmızı et fiyatlarının neden fren tutmadığı tartışılıyor. Fiyatların artmadığını, artırıldığını ifade eden Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, kırmızı et piyasasını yönlendiren lobi faaliyetlerinin olduğunu iddia etti.

Çelik “Yem, elektrik, ilaç ve işçilik gibi girdi fiyatlarında yüzde 100’leri geçen artışlar birim maliyetleri artırdı, elde ettiği ürününden yeterince kazanç elde edemeyen yetiştiricilerimiz damızlık hayvanlarını kesime göndermek zorunda kaldı. Küçükbaşta ise artan maliyetlere dayanamayan yetiştiricilerimizin bir kısmı üretimden uzaklaştı, bir kısmı da sürüsünü küçültmek zorunda kaldı. Et fiyatlarının artışında yetiştiriciler sebep olarak gösterilemez. Son bir aydır yem fiyatları, akaryakıt fiyatları yataya yakın bir şekilde seyrediyor ama kırmızı et fiyatı TÜİK verilerine göre yüzde 19,9 artıyor. Et fiyatları artmıyor, artırılıyor. Fırsatçılık yapan kesimler de var ama fiyatların artırılmasındaki başrol oyuncular tedarikçiler ve aracılar. Bunlar sıkı şekilde denetlenmeli ve en ağır şekilde cezalandırılmalı” dedi.

Et fiyatlarını haksız şekilde artıran firmalara cirolarının yüzde 10’una varan ceza uygulanabileceğine dair Rekabet Kurumu Başkanı’nın açıklamasını değerlendiren Çelik “Çok geç alınmış bir karar olmakla birlikte Rekabet Kurumunun fiyat artışlarını yakın takibe almasını olumlu buluyoruz. Burada asıl cezalandırılması gerekenler, lobi faaliyetleri içerisinde bulunanlardır. Kırmızı et piyasasını yönlendiren lobi faaliyetlerinin olduğunu düşünüyoruz. Bu lobiler piyasada yeterli hayvan olmadığı algısını oluşturarak, kırmızı et fiyatlarının artırılmasında etkili oluyor. Hatta zaman zaman canlı hayvan ve kırmızı et ithalatının gerekli olduğu algısını oluşturuyor ve emellerine kavuşarak ithalatın yapılmasını sağlıyorlar. Bu lobilerin faaliyetlerinin önlenebilmesi adına Et ve Süt Kurumunun piyasaya müdahale etme noktasında güçlü adımlar atması gerekiyor” diye konuştu.

KIYMA FİYATI 200 LİRAYI GEÇMEMELİ

Nihat Çelik, kıyma ve kuşbaşı fiyatlarında tavan fiyatın 200 lira olması gerektiğine dikkat çekti. Bugün karkas et fiyatlarının ortalama olarak büyükbaşta 213-221 lira arasında, küçükbaşta ise 191-215 lira arasında değiştiğini söyleyen Çelik “Perakende satış noktalarına baktığımızda ise fiyatların aşırı yükseltilmesiyle kıyma ve kuşbaşı et fiyatlarının 300 liranın üzerine çıktığı görülüyor. Belki ideal olmasa da bizim önerimiz, en fazla 200 lira olması yönünde” diye konuştu. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...