Gıdada enflasyona GAP darbesi

Düzenleyen:
Gıdada enflasyona GAP darbesi

Ekonomi Haberleri

Güneydoğu Anadolu Projesi kapsamında yürütülen sulama projelerinin tamamlanmasıyla bir milyon hektar alanın suya kavuşacağı bölge “gıda ve enerji üssü” olacak. Bol ve ucuz gıda ile birlikte enflasyon da frenlenecek.

Türkiye’de yüksek enflasyonun en büyük sebepleri arasında gıda fiyatları her zaman ilk sırada yer alıyor. Mevsimsel etkiler sebebiyle spekülasyonlara açık hâle gelen sektörde aracılar da fiyat artışlarını tetikliyor. Son olarak önceki gün açıklanan enflasyon rakamları da bunu gösterdi. Mart ayında enflasyon yıllık bazda yüzde 11,29’a yükselirken Merkez Bankasının raporuna göre gıdanın enflasyonunun temel belirleyicisi olduğu belirtildi. Ancak GAP ile gıdanın enflasyona etkisi frenlenecek. GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, sulama yatırımlarına ciddi bütçeler aktarılmaya başladığını belirterek bölgede 500 bin hektar arazinin doğrudan şebeke suyuyla sulandığını söyledi. Karahocagil “Şu anda hem ana kanallar hem de toplulaştırma gibi ciddi altyapı projeleriyle bir milyon hektarın sulanması hazırlıklarını devam ettiriyoruz. İnşallah 2019 yılı itibarıyla bu hedefimize ulaşmış olacağız. Bir milyon 60 bin hektar alan şebekeli sulamaya geçmiş olacak” dedi. Sulamanın büyük verim artışı sağladığına dikkati çeken Karahocagil, şöyle devam etti: Sulama bölgede en az 4-7 kat verim artışı sağlıyor. Tabii sulamayla katma değeri ürünleri üretme fırsatı elde ediliyor. Hedefimiz bu sulamalarla bölgenin gıda ve enerji üssü olması. Yani bu inanılmaz potansiyeli değerlendirerek sadece bölgenin kendisi ve Türkiye için değil, tamamen bölge ülkeleri için de gıda güvenliği sağlayacak bir proje olarak görülebilir. Bu özelliğiyle hem ülkemizin hem bölgenin gıda ve enerji güvenliğini sağlayacak.
Karahocagil’in verdiği bilgiye göre Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak’ın yer aldığı bölgede, Türkiye’nin sulanabilir arazisinin yüzde 20’si bulunuyor. Geçen yıl sonu itibarıyla Fırat-Dicle Havzası’nda toplam 502 bin 154 hektar alanın sulamaya açıldığı bölgede, 160 bin hektarda sulama şebeke inşaatı devam ediyor. Harran Ovası’nda sulama projeleri tamamlanırken, Suruç ovasında şebekeli sulamalar başladı. Ayrıca 200 kilometreyi aşan Mardin Kanalı, Derik’e kadar uzanırken Diyarbakır’da Silvan Barajı’nın inşaatı devam ediyor. Silvan ve ona bağlı 6 baraj ile birlikte 200 bin hektarlık alan suya kavuşacak.  

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...