Gıdada arz güvenliği tedbirler yolda: Havzalarda nitratsız üretim

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Gıdada arz güvenliği tedbirler yolda: Havzalarda nitratsız üretim

Ekonomi Haberleri  / HABER MERKEZİ

Küresel tedarik zinciri her geçen gün başka bir siyasi gelişmeyle sekteye uğrarken, öz kaynaklarla gıdada arz güvenliğinin sağlanmasına yönelik çalışmalar önümüzdeki dönemde de hükûmetin öncelikli konuları arasında yer alacak.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - Ürün bazında asgari ve azami üretim alanlarını belirleyecek Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulunun kurulması için çalışmalarını sürdüren Tarım ve Orman Bakanlığı, önümüzdeki yıl tarım arazilerinin korunması, sürdürülebilir kullanımı ve etkin yönetimi için de bazı adımlar atacak.

DETAYLI TOPRAK ETÜDÜ

Tarımsal arazi kullanım planları hazırlanacak. 6 ilde 2,4 milyon hektar tarım arazisinin detaylı toprak etüdü ve haritalandırması yapılacak. Bunun yanı sıra tarım arazilerinin kullanımı etkin şekilde izlenecek, kullanılmayanlar üretime kazandırılacak. Üst üste iki yıl tarımsal üretim yapılmayan arazilerin tespiti ve kiralanmasına ilişkin usul ve esasların belirlenmesi amacıyla ikincil mevzuat düzenlemesi gerçekleştirilecek.

PARÇA ARAZİLERE BÜTÜNLEŞTİRME

Ayrıca, parçalanmış ve işlevsiz hâle gelmiş tarım arazileri için de çalışmalar yapılacak. Arazi toplulaştırma çalışmaları, sulama yatırımlarıyla entegre şekilde sürdürülecek. Bu kapsamda gelecek yıl 700 bin hektar alanda arazi toplulaştırma çalışmaları başlatılacak. 603 bin hektar alanda da tescil tamamlanacak.

NİTRAT EYLEM PLANLARI

Öte yandan, tarım arazilerinde toprağın organik madde içeriğinin artırılması ile toprak erozyonu ve kirliliğinin önlenmesine yönelik uygulamalar devreye alınacak. 25 nehir havzası, Nitrata Hassas Bölge (NHB) ilan edilecek. NHB’lerde tarımsal kirliliği önlemeye yönelik Nitrat Eylem Planları uygulanacak. Bu amaçla sularda tarım kaynaklı nitrat kirliliğini izleme çalışmaları yürütülecek. Hizmet içi eğitimler ile çiftçi eğitim, yayım ve farkındalık faaliyetleri yapılacak. Ayrıca, organik atıkların, toprak organik maddesinin artırılması amacıyla kullanım imkânlarının tespiti için AR-GE projeleri yürütülecek. 

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...