Gezi Parkı, genç patronların moralini bozdu

- Güncelleme:
Gezi Parkı, genç patronların moralini bozdu

Ekonomi Haberleri

Gezi Parkı olaylarından ürken genç patronlar ilk 6 ayda hayal kırıklığı yaşadı, yüzde 4'lük büyümeden umudu kesti.

GYİAD üyelerinin yüzde 41'i, 2013'ün ilk yarısında işlerinin beklentilerinin altında kaldığını, yüzde 43'ü ise ikinci yarının daha da kötü geçeceğini açıklarken, yüzde 70'lik kesim yüzde 4 olarak açıklanan ekonomik büyümenin yakalanamayacağı görüşünde. Türkiye'nin genç patronlarının anketinden 2013 yılına ilişkin olumsuz görüşler ağır basarken, ankete katılanların yüzde 70'ine göre ekonomik büyüme yüzde 4'ün altında kalacak. Genç Yönetici ve İşadamları Derneği (GYİAD) Başkanı Burcu Akdarı Toprak, toplam 30 milyar liralık ciroya sahip dernek üyeleri arasında gerçekleştirilen ankette genç patronların 2013'ün başında taşıdıkları heyecanının yerini karamsarlığa bıraktığını söyledi. Burcu Akdarı Toprak, Ekonomi ve Strateji Danışmanlık Hizmetleri'nin hazırladığı GYİAD 2013 İlkyarı Değerlendirme / Beklenti Anketi'nden Türkiye'nin girişimciliğe en açık işverenleri ve profesyonellerinden ikinci yarı yıl için daha temkinli bir bakış açısının çıktığını belirtti.
UMUTLAR BAŞKA BAHARA ERTELENMESİN
2013 başında yapılan ankette üyelerin yüzde 64'ünün işlerinde yüzde 5-15, yüzde 34'ünün ise yüzde 15'in üzerinde büyüme beklediğini hatırlatan Akdarı Toprak, şöyle devam etti:
• "2013 başında yaptığımız anketin tersine bir karamsarlığın hakim olduğunu görüyoruz. Üyelerimizin yüzde 70'i Türkiye ekonomisinin yüzde 4'lik büyümeyi yakalayamayacağı görüşünde. Yüzde 23'lük dilim ise büyüme hedefinin yakalanacağına inanıyor.
• nbsp; '2013 yılı ilk yarısında işlerinizi geçen yılın aynı dönemi ile karşılaştırırsanız nasıl değerlendirirsiniz?' sorusu karşısında üyelerimizin yüzde 39'u daha zayıf, yüzde 36'sı aynı, yüzde 25'lik kesim ise daha canlı olduğunu ifade etmiş.
• Üyelerin yüzde 41'i 2013'ün ilk yarısında işlerinin beklentilerinin altında kaldığını yüzde 45'i değişmediğini, yüzde 14'ü ise mevcut pozisyonlarının üzerine çıktığını açıkladı.
• 2013 yılı ikinci yarısındaki iş beklentilerini 2013 ilk yarısı ile karşılaştırmalarını isteyen soruya ise üyelerimizin yüzde 43'ü daha zayıf geçeceği yönünde yanıt verdi. Yüzde 34'ü aynı kalacak derken, yüzde 23'ü ise canlanma olacağı yönünde görüş belirtti.
• Yine üyelerimizin yüzde 50'si 2013 sonunda yıllık hedeflerine ulaşabileceklerini açıklarken, yüzde 45'i hedeflerinin altında kalacaklarına inanıyor. Yüzde 5'lik küçük bir kesim ise hedeflerin aşılacağı düşüncesinde.
Burcu Akdarı Toprak, ortaya çıkan karamsar tabloda özellikle Gezi Parkı olaylarının ve devamında tüm Türkiye'ye yayılan protestoların iş dünyası üzerindeki olumsuz yansımalarının görüldüğüne dikkat çekti.
Toplumun sosyal ve siyasal taleplerine her türlü şiddetten uzak demokratik platformlarda karşılık verilmesi gerektiğine değinen Akdarı Toprak, "Yaşadığımız kırılganlıkların sebepleri arasında kendi iç dinamiklerimizin dışında global piyasalardaki dalgalanmaları göz ardı edemeyiz. Ekonomik beklentilerin karşılık bulması için üretmeye, işe ve istihdama odaklanılması gerekiyor. Umutların başka baharlara ertelenmemesi gerekiyor. Türkiye'nin aydınlık geleceği bu iki dinamiğin bir arada yürütülebilmesinden geçiyor" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...