Gemiyi terk etmezler çünkü kervan yürüyor

Gemiyi terk etmezler çünkü kervan yürüyor

Ekonomi Haberleri

Yabancılar, sanayi üretimi ve büyüme tarafından gelen olumlu haberlerin ardından son yayımlanan olumsuz raporları önemsemedi, 'kelepir hisseleri' topladı.

Yabancılar, sanayi üretimi ve büyüme tarafından gelen olumlu haberlerin ardından son yayımlanan olumsuz raporları önemsemedi, 'kelepir hisseleri' topladı, borsa coştu.Haftaya hem içeriden hem de dışarıdan iyi haberlerle başladık. Beklentilerden iyi gelen sanayi ve büyüme verileri doping etkisi yaptı. Uzun kara sınırımız sebebiyle bizi ekstra olumsuz etkileyen muhtemel Suriye operasyonuyla ilgili tansiyonun düşmesi de piyasalara nefes aldırdı. Ekonominin kur ve faiz artışına rağmen yeni şartlara kolayca ayak uydurabildiğini gören özellikle yabancı yatırımcıların, Türkiye ilgisi bitmiyor. Çok değil, geçtiğimiz birkaç hafta içinde Türkiye hakkında yabancılar "olumsuz" raporlar yayınlamıştı. Halbuki bu raporlar yayınlandığında bile yabancıların Türkiye'de yüklü tahvil ve hisse senedi pozisyonları bulunuyordu. Sadece Borsa İstanbul'da, kabaca 3'te 2 ağırlığa sahipler. Yani elleri değil, vücutları taşın altında!.. Hal böyle olunca, tıpkı yükselişte olduğu gibi düşüşte de en çok onlar etkileniyor. 94 binden 64 bine gerileyen borsada, özellikle yabancıların ağırlıkta olduğu banka hisseleri neredeyse yarı yarıya değer kaybetmişti. Bu süreçte yabancı payı yüzde 66'lardan yüzde 62'ye gerilemişti. Sadece yüzde 4'lük bir azalış 30 bin puan kayıp anlamına geliyorsa, yabancıların öyle kolay kolay gemiyi terk edemeyeceği de anlaşılıyor. Zaten olumsuz raporların ardından gelen yüzde 10'luk tepki de, bunu gösteriyor.
İKİ OLUMLU HABER
Son gelişmelerin ardından özellikle borsa, "kervanın yürüdüğünü" gören yabancıların alımlarıyla sıçradı. 64-69 bin bandında 3 hafta dip çalışması yapan borsa, dün yeniden 70 binli seviyelere "merhaba" dedi. Yeni haftada sadece iki işlem günü geride kalmasına rağmen 72 bine dayanan endekste yükseliş yüzde 7'yi buldu. 69 bin seviyesi, bundan sonra destek görevi görecek. nbsp;
Bugün ABD Kongresi'nde yapılması planlanan Suriye oylaması ertelendi. Petrol fiyatları, 2 haftadır ısrarcı olduğu 115 doların altına sarktı. Bizim gibi net ithalatçı ülkelerin makro ekonomisi açısından bu da olumlu bir gelişme...
DOLAR 2 TL SINIRINDA
Piyasadaki olumlu havayı izlerken; gelişmelerin dolar ve faiz tarafında "fazla destek bulmadığını" görüyoruz. En düşük 9.34'e kadar gerileyen gösterge tahvilin faizi, 9.40'ın üzerinden günü tamamladı. Dolarda da 27 Ağustos'tan beri dün, ikinci defa (ilki 2 Eylül'de) 2.01 seviyesine kadar geri çekilme yaşandı. ABD tahvil faizlerinin 2.87'den 2.97'ye doğru hareketinin bunda etkili olduğu görülüyor. Her ne kadar FED'in alacağı kararlar dolar ve faiz tarafında fiyatlara büyük ölçüde dahil olsa da, 18 Eylül toplantısından çıkacak kararlar her iki piyasada yönün belirlenmesi için önemli olacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...