Gelir testi yaptırmayana yüksek prim borcu yolda

Gelir testi yaptırmayana yüksek prim borcu yolda

Ekonomi Haberleri

Genel Sağlık Sigortası uygulaması kapsamında getirilen gelir testini yaptırmayanlar yüklü borçla karşılaşacak.

18 yaşını tamamlamış, okulu bitmiş, üniversiteyi kazanamamış, askerden dönmüş ve işsiz kalanların 1 Nisan'a kadar SGK'ya başvurarak test yaptırması gerekiyor. Geliri olmayan veya düşük geliri olanların testin ardından aylık primlerini 288 lira üst sınırdan ödemek yerine 48 veya 144 lira ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek. Test yaptırmayanlar ise, en üst seviyede gelir elde ediyor farz edilerek, aylık 288 lira prim ödemek zorunda kalacak. Birçok kişi bu testi yaptırmadığı, prim borcundan da haberi olmadığı için binlerce liralık borç yüküyle karşı karşıya kalıyor. Bakanlar Kurulunun süreyi 6 ay uzatma yetkisi bulunuyor ama bu yetkinin kullanılıp kullanılmayacağı bilinmiyor.
BORÇLAR SİLİNEBİLECEK
Test yaptırıp, prim ödemesine gerek olmadığı anlaşılanların eski borçları silinirken, diğer borçluların primleri 18 aya varan vadelerle taksitlendiriliyor. nbsp;Geçen yıl Meclis'ten geçen torba yasayla SGK tarafından GSS prim borcu çıkarılan kişilere 6 aylık süre tanındı. 31 Mart 2015 tarihine kadar başvuruda bulunup gelir testi yaptıranlar, gelir seviyeleri ne ise onun üzerinden prim ödeyecekler. Yapılan testlerde başvuranların yüzde 60'ının ödeme gücü bulunmadığı anlaşılarak borçları silindi. Başvuranların yüzde 35'inin ise aylık üst sınır olan 288 lira değil 144 lira prim ödemesi gerektiği ortaya çıktı. Sadece yüzde 5'lik kısmın, SGK'nın re'sen belirlediği 288 liralık prim ödemesi gerekenler grubunda yer aldığı tespit edildi. Geçmişe dönük çıkarılan borçlar nedeniyle gelir testi yaptırmak için 31 Mart 2015 tarihine kadar başvuruda bulunulması gerekiyor. Yasaya göre Bakanlar Kurulu bu süreyi 30 Eylül 2015 tarihine kadar uzatma yetkisine sahip bulunuyor.


TEDAVİ İÇİN SÜRE SINIRI 60 GÜN
Gelir testini yaptırmayan vatandaşlar en yüksek rakamdan prim yükümlüsü kabul ediliyor. Sağlık hakkından yararlanmak içinse süre sınırlaması var. 60 günden fazla borcu olanlar da sağlık hizmetlerinden yararlanamıyorlar. Uzmanlar, vatandaşların Genel Sağlık Sigortası (GSS) yerine isteğe bağlı sigorta primi ödeyerek hem sağlık hizmeti alıp hem emekli olabileceğini belirtiyorlar.


3.6 MİLYON KİŞİ BORÇLU

Borcu hastanede öğreniyorlar
Yasa gereğince herkes GSS'ye tabi olduğu için başvuru yapmayanlar herhangi bir zamanda hastaneye gittiğinde, geriye dönük kendilerine prim borcu çıkarılıyor. Bu duruma düşmemek için zamanında başvuru yapılması gerekiyor. Yasaya göre, 18 yaşından büyük çocuklar, anne veya babasının bakmakla yükümlü olduğu kişi durumundan çıkıyor. Yaş sınırı lise öğrenimi görenlerde 20, üniversite öğrencilerinde ise 25 olarak uygulanıyor. Ancak liseyi 19 yaşında veya üniversiteyi 23 yaşında bitiren kişiler, öğrenim süresi bittiği tarihten itibaren GSS yükümlüsü haline geliyor. Ayrıca, askerden dönmüş, işi olmayan kişilerin de prim ödemesi gerekiyor. Bu kişilerin cezalı duruma düşmemek için teste girmesi gerekiyor. Başvuru yapılmazsa SGK her bireyi GSS yükümlüsü yapıyor. Vatandaş bundan haberdar olmadığı için binlerce liralık borç yüküyle karşılaşılabiliyor. Sistem, 2012 yılından bu yana 3.6 milyon kişiye 8 milyar liraya yakın borç çıkardı.




UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...