Gelir seviyesi düşük illere yüzde 6 prim desteği

- Güncelleme:
Gelir seviyesi düşük illere yüzde 6 prim desteği
Ekonomi Haberleri

10 ve üzerinde işçi çalıştıran işletmelere, 6 puana kadar prim indirimi desteği sağlanacak. İşverenin üzerindeki yükü üstlenecek Hazine, bu teşvikler için yaklaşık 1 milyar lira SGK'ya ödeme yapacak.



Hükümetin uzun süredir üzerinde çalıştığı mini istihdam paketi tamamlanarak, Meclis'e sunuldu. Buna göre, 10 ve üzerinde işçi çalıştıran işletmelere, 6 puana kadar prim indirimi desteği uygulanacak. Bölgesel istihdam teşviki olarak adlandırılan bu indirim, gelir düzeyi düşük illere verilecek. Yurt dışında Türk işçi çalıştıran şirketler de yine 5 puanlık prim indiriminden yararlanacak.
Meclise sunulan paketle, istihdam alanında uzun süredir talep edilen iki sorun da çözüldü. Tasarıya göre, hükümet, dünyada Çin'den sonra ikinci olan yurt dışı müteahhitlik sektörüne prim desteği sağlayacak. Türk müteahhitleri yurt dışındaki şantiyelerinde çalıştırdığı Türk işçiler için 5 puanlık prim desteği alacak.5 puanlık bu tutar, Hazine tarafından karşılanacak. Ancak işverenlerin, devlete vergi ya da prim borcunun bulunmaması gerekiyor. Borcu yapılandırılan ve taksitlerini ödeyen şirketler ise kapsamda olacak. Yeni teşvik sistemine geçilmesiyle birlikte bir önceki teşviklerin prim boyutu ile devam etmesi talep edilirken, hükümet bu konuda da düzenleme yaptı. Buna göre, 10 ve üzerinde işçi çalıştıran işletmeler de 6 puanlık ilave prim indirimi desteği alabilecek. Prim desteğinin uygulanma süresi de yine Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek. Yapılan kontrolde çalıştırdığı kişilerin sigortalı olmadığı ya da fiilen çalışmadığının tespiti halinde, 1 yıl olarak bu destekten yararlanmama cezası verilecek. Hesaplamalara göre düzenlemenin yurt içindeki 6 puanlık ilave destek bölümünden yaklaşık 50 bin işyeri ve 1 milyona yakın sigortalı yararlanacak. İşverenin üzerindeki yükü üstlenecek Hazine ise bu teşvikler için yaklaşık 1 milyar lira SGK'ya ödeme yapacak. Yine, aynı düzenlemeyle, 1997 yılından önce yatırım programına alınan tüm projeler çevresel etki değerlendirme kapsamı dışına çıkarılıyor. Böylece, başlamış yatırımların kısa sürede tamamlanması ve yatırım stokunun eritilmesi amaçlanıyor. Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'ün "bu adamlar ne zaman icat yapacak" diyerek çıkış yapması üzerine, üniversitelerin ikinci öğretim yapan birimlerinde görevli öğretim elemanları ile idari personele fazla mesai ödenecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...