Gelir kanunu tasarısı Meclis'te

- Güncelleme:
Gelir kanunu tasarısı Meclis'te

Ekonomi Haberleri

Kurumlar Vergisi Kanunu ile birleştirilerek 92 maddeye düşürülen Gelir Vergisi Kanunu Tasarısı TBMM'ye sunuldu.

TBMM Başkanlığı'na sunulan Gelir Vergisi Kanunu Tasarısının gerekçesinde, düzenlemenin amacı yatırım, üretim, istihdam ve tasarrufların teşvik edilmesi, vergiye gönüllü uyumun artırılması ve kayıtlı ekonomiye geçişin hızlandırılması, vergi tabanının genişletilmesi ve vergi adaletinin pekiştirilmesi, vergi güvenliğinin güçlendirilmesi ile sosyal ve çevresel politikalarla uyumlu düzenlemelerin yapılması, yürütmede esneklik ve etkinliğin artırılmasının olduğu ifade edildi.

Gerekçede ayrıca asgari geçim indirimi, ücretlerde özel indirim adı altında uygulanırken, 3.çocuk için indirim oranı yüzde 5'ten yüzde 10'a çıkartıldı.
İlk defa gelir vergisine tabi olacak 29 yaşını doldurmamış genç girişimcilere 3 yıl boyunca elde edilen kazancın asgari ücrete tekabül eden kısmı üzerinden hesaplanan vergi, gelir vergisi beyannamesi üzerinden hesaplanan vergiden indirilecek. Tasarı ile beyanname veren mükellef sayısının artırılması amaçlandığı gözlenirken, ücret ve istisna serbest meslek kazancı elde eden gerçek kişilerden, elde etikleri gelirleri, kanunda belirlenen tutarı aşanlara da beyanname verme zorunluluğu getirilecek.
92 maddeden oluşan tasarıda, Türkiye'de kalma süresi 3 tam yılı aşan iş adamları, uzmanlar, memurlar, basın ve yayın çalışanları tüm kazançları üzerinden vergilendirilecek. Konut sahipliğinin temel ihtiyaçlar arasında yer aldığı gerçeğinden hareketle, ikamet amacıyla kullanılan tek konutun elden çıkarılmasından doğan kazançlar vergiden istisna ediliyor.
Üçüncü çocuk için vergi indirimi tutarı artırılarak çocuklara bakmakla yükümlü olan mükellefin üzerindeki vergi yükü hafifletiliyor. Kreş hizmetlerinin yaygınlaştırılması teşvik edilerek, kadınların çalışma hayatına katılımını ve aile ve toplum refahını arttırmak için nüfus ve aile politikaları çerçevesinde destekleyici vergi düzenlemeleri yapılıyor. Tasarıda ayrıca ısı yalıtımı ve enerji tasarrufuna yönelik harcamaların elde edilen kira gelirinden doğrudan indirilebilmesi imkanı da tanınıyor.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...