Gelir beyan etmeyene indirim yok, ceza var

Düzenleyen:
Gelir beyan etmeyene indirim yok, ceza var

Ekonomi Haberleri

Konut ya da iş yerinden kira geliri elde edenlerin beyanname vermemesi halinde 3600 liralık indirim hakkı bitecek, üstelik ceza uygulanacak...

Kira gelirine ilişkin beyan dönemi, 25 Mart'ta sona erecek. Beyannamenin, süresi içinde verilmemesi haricinde mükelleflere hem ceza uygulanacak, hem de 3 bin 600 liralık istisna hakkı iptal edilecek. Gelir İdaresi uzmanları ile mali emlak danışmanlarının verdiği bilgiye göre, yıllık kira geliri 3 bin 600 liranın altında olanlar, beyanname vermeyecek, vergi ödemeyecek. Bu tutarı aşan miktarda kira geliri elde edenler beyanname vermekle yükümlü. Kira geliri elde edilen konutla ilgili masraflar ise gider gösterilerek vergiden düşülebilecek. Götürü gideri seçenlerden, aylık 300 lira kira geliri elde edenler hiç vergi ödemeyecek. Aylık 400 lira kira geliri olanın vergisi 135 lira iken, aylık 2 bin lira kira geliri elde eden 2 bin 460 lira yıllık vergi ödeyecek.
GÖTÜRÜ GİDER İNDİRİMİ
Beyannamede gider indirimi mümkün olacak. Buna göre, giderleri toplamı 3 aylık kira gelirini geçenler için gerçek gider beyanı avantaj olarak ifade ediliyor. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinde 'vergi ödeme' linkine girdiğinizde, bilgisayar otomatik olarak yüzde 25 götürü gider indirimini seçse de, mükellefler, aydınlatma, ısıtma ve asansör masraflarını, idare giderlerini, sigorta giderleri ile alınan konutun kredi faiz borçlarının faizlerini de gider olarak gösterebiliyor. Gerçek gideri seçerek 'sıfır vergi' mümkün. 

Kirayı bankaya yatırmak şart

2008 yılında yapılan değişiklik sonrası kiralar banka hesaplarına yatmaya başlayınca bazı cezalar gündeme gelmişti. İş yeri kiraları ve 500 TL üstü konut kiraları artık banka hesaplarına veya PTT’ye ödenirken bu hesap hareketleri haricinde tapu, elektrik ve doğalgaz abonelikleri, su abonelikleri gibi verilerin de toplanmasıyla beyan edilen kira geliri dışında kira gelirleri tespit edildi. Yapılan denetimler sonrası kira geliri tespit edilenlere yüklü cezalar kesildi.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...