Gedikli: Türkiye zaten yarı başkanlık ile yönetiliyor

Düzenleyen:
Gedikli: Türkiye zaten yarı başkanlık ile yönetiliyor

Ekonomi Haberleri

Gedikli, başkanlık sisteminin bürokratik etkinliği artıran muazzam bir sistem olduğunu söyledi

Fikret Çengel İstanbul
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bülent Gedikli, Türkiye’nin şu anda parlamenter sistemde olmadığını belirterek, “Hâlâ ana muhalefet, öyleymişiz gibi konuşuyor ama artık parlamenter sistem falan yok, şu anda yarı başkanlık sistemindeyiz” dedi. Gedikli, Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) Buluşmaları’nda yaptığı konuşmada Türkiye’nin yeni dünyaya başkanlık sistemi ile hazır olacağını belirterek  konuşmasını şöyle sürdürdü: “Çünkü başkanlık sistemi istikrar içinde dinamizm anlamına geliyor. Hızlı, etkin karar alınması gereken bir dünyadayız. Türkiye’nin geçmişine baktığımızda parlamenter sistem bu anlamda tıkandı. Zaten şu anda da parlamenter sistem içerisinde de değiliz. 2007’de hukuken yarı başkanlık sistemine geçildi, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesiyle, fiilen de 2010’da zaten yarı başkanlık sistemine geçilmiştir. Parlamenter sistem Türkiye’yi istediğimiz noktalara taşıyacak bir potansiyel ortaya koyamadı. ‘Parlamenter sistemin ne sorunu var?’ diye soranlar var, en azından 367 sorunu var. Bu konuyla ilgili eski ana muhalefet başkanına soruyorlar cevap da veremiyor. Bizim başkanlık sistemine geçmemiz en iyi yol.” Gedikli, başkanlık sisteminin bürokratik etkinliği artıracak muazzam bir sistem olduğunu, parlamenter sistem içerisinde bunun mümkün olmadığını vurguladı.
Basılan paralar yağmur olup toprağa yağmadı 
 ABD’deki başkanlık seçimiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Gedikli, Amerika ekonomisinin resesyona girmek üzere olduğunu söyledi. Dünya ekonomisinde bazı döngülerin olduğunu, 50-60 yılda bir bunun tekrar ettiğini ifade eden Gedikli, şunları kaydetti: “Küresel finansal çağın sonuna geldiğimizi düşünüyorum. Bundan sonrası yeni bir reel sektör çağının başlangıcıdır. Tabii bunun sancıları olacaktır. Bizim temennimiz bunun hem dünya hem de Türkiye için minimuma inmesidir. Dünya ekonomisindeki temel trendlerde bir değişiklik yok. Bol likidite, bol para dönemi, düşük faiz devam edecek. Enflasyon yine olmayacak, deflasyonist süreçler ağır basacak. Merkez bankaları para basmaya devam edecektir.” Gedikli, merkez bankalarının bastıkları paraları dönüp dolaşıp kendilerinin stok etmeye başladığını, bunun harcamaya dönüşü olmadığını, basılan paranın yağmur olup toprağa yağmadığını söyledi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...