Gazda fiyatı belirleyeceğiz! Türkiye, 'tahıl koridoru'ndan sonra enerji koridoru da açacak

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Gazda fiyatı belirleyeceğiz! Türkiye, 'tahıl koridoru'ndan sonra enerji koridoru da açacak

Ekonomi Haberleri

MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, Putin’in ‘gaz merkezi’ önerisini ‘fırsat’ olarak değerlendirdi ve "Türkiye dünyadaki gaz fiyatlarının belirlendiği bir üs olabilir" ifadelerini kullandı. Uzmanlar ise, Putin'in önerisinin hem Rusya’nın hem Türkiye’nin hem de Avrupa’nın faydasına olacağını, Türkiye’nin bölgesel enerji merkezi vizyonunu da destekleyeceğini söylüyor.

ÖNDER ÇELİK'İN VE FERHAT EKİNCİ'NİN HABERİ

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Mahmut Asmalı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türkiye’nin Avrupa için en büyük gaz merkezi olabileceğine yönelik sözlerini ‘fırsat’ olarak değerlendirdi.

Bu yıl 2-5 Kasım tarihlerinde TÜYAP İstanbul Fuar ve Kongre Merkezinde 19’uncu defa kapılarını açacak MÜSİAD EXPO 2022 Ticaret Fuarı’nın tanıtım toplantısında konuşan Asmalı, Putin’in açıklamalarının ‘tahıl koridoru’nda olduğu gibi, Türkiye’nin bir enerji koridoru olmasına kapı araladığını kaydetti. Türkiye’nin TANAP’tan 2 milyar doların üzerinde gelir elde ettiğine işaret eden Asmalı “TürkAkım’ın yanına yeni hatların gelmesi Türkiye’yi bir enerji koridoru hâline getirebilir. Azerbaycan, İran, Doğu Akdeniz’deki gazların Türkiye üzerinden geçmesi dünyanın en çok gaz hattının geçtiği enerji koridoru hâline getirebilir. Bu, Türkiye için büyük bir fırsat. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın güvenilir kişiliği, arabulucu rolündeki bütün dünya liderlerinin kabul ettiği bir noktada olması, Türkiye’ye özellikle Avrupa’yı bekleyen enerji sıkıntısında enerji koridoru noktasında açılım yaptırabilir. Tabi Amerika buna karşı çıkabilir. Rusya’nın Avrupa’ya ihraç ettiği gaz akışında sorunlar var. Sabotajlar vesaire… Dolayısıyla Türkiye’yi bir merkez kabul edip buranın üzerinden Avrupa’ya gaz sevkiyatı olabilir. Buradan bir fırsat gelebilir. Bunun yanında önümüzdeki yıl Karadeniz gazı da sisteme giriyor. Türkiye bu noktada tıpkı Hollanda’daki gibi bir gaz borsası oluşturdu. Türkiye dünyadaki gaz fiyatlarının belirlenmesi noktasında bir üs olabilir” değerlendirmesini yaptı.

Asmalı, Merkez Bankası’nın ucuz kredi imkânını özel bankaların sanayiciye, üreticiye yansıtmadığını belirterek, özel bankaların yüzde 300-400 kâr marjı peşinde koşmasını doğru bulmadıklarını kaydetti.

TB2 MÜSİAD EXPO’DA

MÜSİAD EXPO’da bu yıl 100 binin üzerinde ziyaretçiyi ağırlamayı hedeflediklerini anlatan Asmalı, 124 ülkeden sanayici, yatırımcı ve girişimcinin İstanbul’da bir araya geleceğini, fuarda D8 Büyükelçiler Zirvesi’nin de düzenleneceğini vurguladı. Asmalı, fuar boyunca 5 milyar dolarlık bir iş bağlantısı hedeflediklerini belirtti. 24 farklı sektörün yer alacağı MÜSİAD EXPO’da millî savunma alanında ulusal ve uluslararası başarılara imza atan BAYRAKTAR TB2 SİHA ziyaretçilerle buluşacak.

 

ENERJİ MERKEZİ VİZYONUNU DESTEKLİYOR

Boğaziçi Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve enerji uzmanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Putin’in gaz önerisinin Türkiye için bir fırsat olduğunu söyledi. Bölgede yaşanan gelişmelerin, alternatif rota olarak TürkAkım’a yönelimi sağladığını belirten Kumbaroğlu “Rus gazını Almanya’ya taşıyan Kuzey Akım Boru Hattı’nda ortaya çıkan sızıntılar, ardından Rusya’nın işletmeye alınmamış olan 2’nci Kuzey Akım Hattı’ndan gaz sevkiyatına başlama teklifinin Almanya tarafından reddi, Ukrayna hattının kullanılamıyor olması; bütün bu gelişmeler Rusya’nın gazını Avrupa’ya ulaştırmak için alternatif rota olarak Türk Akım’a yönelmesini sağlıyor. Bu durumu Türkiye’nin bölgesel enerji merkezi vizyonunu destekleyecek bir açılım fırsatı olarak görüyorum. Ben doğalgaz merkezi ifadesini bir depo merkezinin çok ötesinde bir doğalgaz ticaret merkezi, yani gazın gazla rekabet ettiği ve uluslararası piyasalara referans olacak fiyatların oluştuğu bir merkez olarak algılıyorum. Bu şekilde kurgulanıp hayata geçirilirse bu Rusya’nın da, Türkiye’nin de, Avrupa’nın da fayda sağlayacağı bir gelişme olur” dedi.

Türkiye’den Rusya’ya, Azerbaycan’a, İran’a ve Irak’a uzanan doğalgaz boru hatlarının mevcut olduğunu söyleyen Kumbaroğlu “Türkiye doğalgazda bir ticaret merkezi oluşturmak için ideal konumda, alternatif kaynakları toplayabilen tek Avrupa ülkesi” diye konuştu.

YENİ HAT GERÇEKÇİ DEĞİL

Enerji uzmanı Emin Emrah Danış ise Putin’in dile getirdiği projenin bugünkü şartlarda gerçekçi olmadığını söyledi. Yeni bir boru hattı yapımını çok gerçekçi bulmadığını ifade eden Danış, şöyle konuştu: "Rusya’ya olan bağımlılığını azaltmak isteyen Avrupa’nın yeni bir gaz tedarik anlaşması yapması şu anki şartlarda çok gerçekçi değil. Yani Rusya bugün Avrupa’yla her şey yoluna girse ‘yeni bir hat yapalım’ dese dahi 2,5-3 yıldan önce yeni bir hat inşa etmek mümkün değil. 10 milyarlarca dolarlık projelerden bahsediyoruz. O yüzden siyasi fizibilitenin olmadığı yerde o projeyi yapamazsınız. Şu an yaşadığımız ve giderek derinleşen Rusya-Batı krizinde ve aynı şekilde enerji krizinde bu boru hattının ya da Rus gazını Avrupa’ya taşıyacak yeni rotaların ne yazık ki altyapısının olmadığını söyleyebiliriz. Çok fazla soru işareti var ve detay yok."

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...