Gaz merkeziyle her satıştan pay alacağız

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Gaz merkeziyle her satıştan pay alacağız

Ekonomi Haberleri  / HABER MERKEZİ

Trakya’ya  kurulması planlanan gaz merkezi ile enerjide kilit ülke olmaya hazırlanan Türkiye’nin, gaz fiyatları konusunda da söz sahibi olması bekleniyor.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - Gaziantep’te düzenlenen 16’ncı Energy Is Future Güneş Enerji Kongresi ve Fuarı’nda gazetemize konuşan Global Enerji Derneği Başkanı Murat Dilek, Trakya’da kurulacak gaz merkeziyle birlikte Türkiye’nin ülkeler arasındaki her gaz satışından pay alabileceğini ve bu alandaki politikaları belirlemede önemli bir güç elde edeceğini söyledi. Dilek “Dünyada fosil yakıtlar için bir ‘referans merkezi’ krizi söz konusu. Şu anda referans alınan ABD merkezli Henry Hub ve Hollanda merkezli TTF var ama bu merkezlerin hepsinde sorun var. Örneğin; Hollanda, iki yıl içinde çok büyük bir doğalgaz sahası olan Groningen sahasını kapatacak. Burası 30 milyar metreküplük devasa bir saha. Bu durum, ‘merkez’ olmadaki en önemli konulardan biri. Merkez olmak kolay değil, fiyatlar için merkez olacak ülkenin üretici olması da önemli” dedi.

“CİDDİ KÂRLILIK GETİRECEK”

Doğalgazın çeşitli hatlardan Türkiye’ye girdiğini ve taşındığını belirten Dilek “Bu hatlardan akan gazın fiyatına müdahil olmuyoruz. Transit geçişlerden sadece ‘arazi kullanım bedeli’ alıyoruz. Bu nedenle de Türkiye’nin bu işten hiçbir avantajı ve kârı yok. Gaz merkezi kurulduğunda, fiyatların belirlenmesinde pazar burada oluşacak. Ayrıca Türkiye, her satıştan payını alacak. Ülkeye bir doğalgaz girdiğinde transit geçiş olmayacak. Gazın fiyatını belirleme, elde tutma ve satışını yapma gibi çıkış süreçleri, ciddi bir kârlılık getirecek. Uluslararası camiada politikaları belirleyebilmek de çok önemli bir güç” diye konuştu.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...