Gabar'dan günde 400 bin dolar çıkıyor! 20 kuyu daha açılacak

Günde 5 bin varil üretim yapılan Şırnak Gabar’daki sahada çıkarılan petrolün ekonomik değeri günlük 400 bin dolara denk geliyor. TPAO Genel Müdürü Melih Han Bilgin, bu yıl 10 kuyu açılması planlanan bölgede önümüzdeki yıl 20 kuyuya çıkacaklarını söyledi.
CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Melih Han Bilgin, Şırnak’taki petrol müjdesinin detaylarını gazetemize anlattı. Bilgin, bölgede günlük 5 bin varil petrol üretimi yapıldığını söylerken, çıkarılan petrolün ekonomik değeri bugünkü fiyatlarla günlük 400 bin dolara denk geliyor.
Gabar’daki mevcut petrol sahasında daha önce açıkladıkları bir keşfi geliştirdiklerini belirten Bilgin “Saha geliştirme faaliyetlerimiz kapsamında bu yıl orada 10 kuyu açmayı planladık. Bu keşif de onlarla ilgili bir çalışma. Sahada her yaptığımız faaliyet, bize olumlu sonuçlar getiriyor. Rezerv değerlendirmesini sürekli güncelliyoruz. Orada çok ciddi bir üretilebilir rezerv var. İki türlü rezerv vardır: ‘Brüt rezerv’ dediğimiz, yerinde gaz veya yerinde petrol var, bir de onun ne kadar üretilebildiği var. Kritik olan rezerv, üretilebilir olan rezervdir. Önümüzdeki yıl bölgede toplam 20 kuyuya çıkacağız. Şu anda orada günlük 5 bin varil üretiyoruz” dedi.
Bilgin, keşfedilen yeni rezervin çok kaliteli çıktığını, 35 API (American Petroleum Institute) değerinde olduğunu ifade etti. Petrol kalitesinde en yüksek derece 42 API olarak belirlenirken, kalitenin dünya ortalaması ise 22 API seviyesinde. Bu çerçevede, Gabar’da tespit edilen rezervin 35 API çıkması, bu petrolün yüzde 80 kaliteli olduğu anlamına geliyor.
AKDENİZ’DE BİR KUYUDA YOĞUNLAŞILDI
Akdeniz’deki çalışmalarla ilgili son durumu anlatan Melih Han Bilgin “Akdeniz’deki çalışmalarımızda, özellikle gaz emarelerine rastladık. Olumlu veriler aldığımız kuyu oldu, çalışmalarımızı o kuyu etrafında yoğunlaştırdık. Henüz sonuçlandırmadık. Oralara daha dikkatli bakıyoruz” diye konuştu.
KARADENİZ’DEN BEKLENTİ OLUMLU
Karadeniz’deki keşfin yanı sıra bölgede başka keşifler için de olumlu beklentileri olduğunu söyleyen Bilgin “Çaycuma-1 kuyusunu tamamladık. 5 sene içerisinde nerede, hangi kuyuya gideceğimizi planlamış vaziyetteyiz. Fatih Sondaj gemisi, yeni hedefine yönelecek. Bölgeden olumlu bir beklentimiz var” dedi.