Emlak balonuna ceza yağdı: Fiyatı yüzde 100 artırana 100 bin TL ceza
Otomotiv sektöründen sonra yanıltıcı gayrimenkul ilanlarına da neşter vuran Ticaret Bakanlığı, emlak sektöründe kayıt dışı, manipülatif ve manipülasyon amaçlı ilan paylaşan 545 kişiye 54 milyon 500 bin TL ceza kesildiğini açıkladı.
Ticaret Bakanlığı, emlak sektöründe kayıt dışı, manipülatif ve manipülasyon amaçlı ilan paylaşan kişilere ceza yağdırdı. Konuyla ilgili olarak bakanlıktan yapılan açıklamada; Ticaret Bakanlığının piyasada denge unsurunu bozabilecek her türlü eylem ve fiiller ile ilgili inceleme ve denetimlerine detaylı bir şekilde devam ettiğine dikkat çekilerek “Bakanlık olarak spekülatif fiiller ile fahiş fiyata sebebiyet veren ilanlar, yanıltıcı reklamlar titizlikle incelenmektedir” denildi.
%100 VE ÜZERİ ARTIŞ YAPTILAR
Açıklama şöyle devam etti: Bu kapsamda ilan platformlarında verilen satılık emlak ilanları inceleme altına alınmıştır. 1 Eylül tarihinden bu yana verilen satılık emlak ilanlarında ilanın yayımda olduğu dönemde ilan fiyatında yüzde 100 ve üzeri artış yaparak piyasayı ve serbest rekabeti bozan ve tüketicileri mağdur eden 545 kişiye Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmeliğin 14’üncü maddesindeki ‘taşınmaz ticaretiyle iştigal edenler haksız ve hukuka aykırı davranış ve ticari faaliyetlerde bulunamaz’ hükmüne aykırı faaliyetleri nedeniyle kişi başına 100.000 TL olmak üzere toplam 54.500.000 TL para cezası verilmesine karar verilmiştir. Ticaret Bakanlığı olarak, vatandaşlarımızı mağdur edebilecek her türlü ihtimal bakanlığımızca değerlendirilerek gerekli incelemeler ivedilikle başlatılmaktadır. Bakanlık olarak hem vatandaşlarımızın spekülatif fiyat artışlarından etkilenmesinin önüne geçmek hem de piyasada adaletli ve rekabetçi bir ortam tesis etmek adına elimizdeki bütün argümanların sektör ve konu bazlı kullanılmasına devam edilecektir.
TÜRKİYE'NİN YÜZDE 60,7'Sİ EV SAHİBİ, YÜZDE 27,6'SI KİRACI
Konut arzındaki daralma ve artan enflasyona bağlı olarak konut edinme oranının gerilediğini belirten Nazmi Durbakayım, Türkiye’deki hane halkının yüzde 27,6’sının kiracı olduğunu belirtti. Durbakayım “2014’te yüzde 61,1 olan ev sahipliği oranı, 2022’de yaklaşık yüzde 58’e düştü. Diğer bir ifade ile Türkiye’deki 25,3 milyon haneden 15,3 milyon hane halkı (yüzde 60,7’si) ev sahibi, 6,9 milyon hane halkı (yüzde 27,6’sı) kiracı. Geri kalan 2,9 milyon hane halkı (yüzde 11,7’si) lojmanda kalıyor veya adresi bilinmiyor. Ayrıca konut sahipliğinde en yüksek oran yüzde 74,1 ile Tokat olurken, en düşük de yüzde 52,6 ile İstanbul olarak görünüyor” ifadelerini kullandı.