Fındık yüzleri güldürdü

Fındık yüzleri güldürdü

Ekonomi Haberleri

Fındık, ihracatı geçen yıla oranla düşmesine rağmen fiyatların yükselmesiyle döviz bazında 2.1 milyar dolar girdi sağladı

Dünya fındık üretimi ve ihracatının yüzde 70'ten fazlasını elinde bulunduran Türkiye, 1 Eylül 2014 - 11 Mayıs 2015 tarihlerinde 167 bin 290 ton fındık ihracatı karşılığında 2 milyar 100 milyon dolar döviz elde etti. Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Dursun Oğuz Gürsoy, fındıkta 2014-2015 sezonu ihracatının beklenenin üzerinde gerçekleştiğini, bunun da fındık üreticilerini oldukça memnun ettiğini söyledi. Fındık ihracatının miktar bazında geçen yıla oranla yaklaşık 35 bin ton azalmasına rağmen elde edilen gelirde dolar bazında artışın olduğunu belirten Gürsoy, "1 Eylül 2014 ile 11 Mayıs 2015 arasında 167 bin 290 ton iç fındık ihracatı gerçekleştirilmiş, karşılığında 2 milyar 100 milyon dolar döviz girdisi sağlanmıştır. Geçen yılın aynı döneminde fındıktan 1 milyar 456 milyon dolar döviz elde edilmişti. Bu sezon 210 bin ton civarında fındık ihracatı yaparız. Toplamda 2.5 milyar dolar döviz girdisiyle tarihi bir rekor bekliyoruz" diye konuştu.
Özellikle son 2-3 aydan bu yana Türkiye ihracatında döviz bazında bir düşüş yaşandığını anlatan Gürsoy, "Burada tek istisna fındık. Zirai ürünler içerisinde fındık, ocak ayından bu yana en fazla kazandıran kalemlerden bir tanesi oldu. Dolayısıyla bu trend yıl sonuna kadar devam edecek gibi gözüküyor" ifadesini kullandı.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...