Fed’in en şahin 2 ismi faiz artışı sinyali verdi: Enflasyon çok inatçı, sıkılaşma hâlâ masada!

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Fed’in en şahin 2 ismi faiz artışı sinyali verdi: Enflasyon çok inatçı, sıkılaşma hâlâ masada!

Ekonomi Haberleri  / Anadolu Ajansı

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) politika faizini son 22 yılın zirvesinde sabit tutmasının ardından gözler Kasım ayına çevrildi. Enflasyonun çok inatçı olduğunu belirten Fed’in en şahin 2 isminden faiz artışı sinyali geldi.

Dünyanın en büyük ekonomisine sahip olan Amerika Birleşik Devletleri’nde enflasyon endişesi henüz geçmiş değil. Enlfasyonla mücadele için poltika faizini son 22 yılın zirvesine çıkaran ABD Merkez Bankası (Fed) bu ay faizi sabit tuttu. Fed Başkanı Powell'dan şahin mesajların gelmesi yeni faiz artışlarının sinyali verdi. Powell'ın ardından iki Fed üyesi daha 'enflasyon çok inatçı' diyerek şahin mesajlar verdi.

FED FAİZİ SABİT TUTTU

ABD Merkez Bankası (Fed) kritik faiz kararını bu hafta açıkladı. Fed, beklentiler doğrultusunda politika faizini yüzde 5,25-5,50’de sabit tuttu. Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) toplantısının ardından Fed Başkanı Powell, enflasyonla mücadele kapsamında faiz artışına devam edeceklerinin sinyalini verdi. ABD'de geçtiğimiz hafta duyurulan enflasyon rakamları, özellikle kritik kabul edilen çekirdek enflasyonun beklentilerin üzerinde seyretmesi yeni faiz artışı beklentisini kuvvetlendirdi.

FED'İN EN ŞAHİN ÜYESİNDEN FAİZ SİNYALİ

İki Fed üyesi enflasyonun hedefe ulaşması için birden fazla faiz artışının masada olabileceği mesajı verdi. Fed'in en şahin isimleri olarak bilinen ve FOMC’de oy hakkı bulunan Fed Yönetim Kurulu Üyesi Michelle Bowman, birden fazla artışın gerekebileceğini söyledi. Enflasyonun hala çok yüksek olduğunu ve mücadelenin yıllar sürebileceğini belirten Bowman “enflasyonu yüzde 2’lik hedefe döndürmek ve kısıtlayıcı seviyede tutmak için daha fazla faiz artışları bekliyorum.” ifadesini kullandı.

FOMC’de oy hakkı bulunan bir diğer Fed üyesi, Boston Fed Başkanı Susan Collins, de yüksek enflasyonla mücadelenin devam ettiğini ve daha fazla sıkılaşmanın masada olduğunu belirtti. Enflasyona karşı zafer ilan etmek için erken olduğunu belirten Collins, “Faiz oranlarının önceki tahminlerden daha uzun süre yüksek kalması gerekebilir. Daha fazla sıkılaşma da masadan kalkmış değil.” değerlendirmesini yaptı.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...