Faizlere sembolik indirim yapan 'Merkez' tatmin etmedi!

Faizlere sembolik indirim yapan 'Merkez' tatmin etmedi!

Ekonomi Haberleri

Gıda ve petrol fiyatlarında artan oynaklığı dikkate alan PPK, faizi 0.25 puanlık indirimle 7.75'ten 7.50'ye çekti. "En az yüzde 0.50 indirim" bekleniyordu.

Siyaset ve ekonominin aktörleri başta olmak üzere birçok kesim tarafından merakla beklenen Merkez Bankası'nın faiz kararı dün açıklandı. Para Politikası Kurulu (PPK), bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) yüzde 7.75'ten yüzde 7.50'ye indirdi. PPK, gecelik marjinal fonlama oranını (faiz koridorunun üst bandı) yüzde 11.25'ten yüzde 10.75'e ve gecelik borçlanma faiz oranını (faiz koridorunun alt bandı) yüzde 7.5'ten yüzde 7.25'e çekti. TCMB tarafından yapılan açıklamada, "Enflasyondaki düşüşün kalıcı olması için para politikasında temkinli bir yaklaşım gerekmektedir. Gıda ve enerji fiyatlarındaki artan oynaklığı da dikkate alan PPK, faiz oranlarındaki indirimin ölçülü tutulmasını uygun görmüştür. Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümündeki iyileşmenin hızına bağlı olacaktır" denildi. Sıkı para politikası ve alınan makro ihtiyati tedbirlerin etkisiyle kredi büyüme hızlarının makul düzeylerde seyrettiği belirtilen açıklamada, dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyrin cari dengedeki iyileşmeyi desteklediği ifade edildi. nbsp;

KREDİLERİ RAHATLATTI
Kararı değerlendiren Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı, "Geçen ay dokunulmayan faiz koridorunun üst bandının daha fazla indirilerek kredi kanalına destek olunmaya çalışıldı. Enflasyondaki iyileşmenin hızı, ölçülü adımların devam edip etmeyeceğinde belirleyici olacak" dedi. Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz ise "Önümüzdeki aylarda politika faizinin ilk aşamada yüzde 7 oranına doğru indirilmesini, faiz koridorunun da kur riski oluşturmayacak şekilde daraltılmaya devam etmesini bekliyoruz" diye konuştu. Merkez Bankası'nın faiz indirimini ölçülü tutması sebebiyle döviz kurlarında önemli bir değişim olmadı. Güne 2.4750 - 2.4800 TL aralığında başlayan dolar, zaman zaman 2.48 sınırını geçti. Ancak faiz kararının ardından 2.4750'ye yakın seviyelerde hareketini sürdürdü.

BORSA İSTANBUL ESKİ BAŞKANI TURHAN:
Dövizden değil büyümeden korkalım
Haziranda yapılacak seçimler öncesinde AK Parti İzmir Milletvekilliği için aday adayı olan Borsa İstanbul eski başkanı İbrahim Turhan, "Merkez Bankası'nın önümüzdeki dönemde çok rahat edeceği bir döneme gireceğini" söyledi. Merkez Bankası'nın "faiz indirimleri konusunda cesur adımlar atması için" bütün şartların oluştuğunu ifade eden Turhan, şöyle devam etti: "En büyük risk olarak dövizdeki artışı görüyorlar ama küresel likidite şartları bununla ilgili endişeleri bertaraf edecek durumda. ABD Merkez Bankası'nın kısa vadede parasal sıkılaşmaya gitme ihtimalini son derece düşük buluyorum. Gitseler bile mevcut dolar likiditesinin geri çekilmesi, üstelik Avrupa'da, Japonya'da, İngiltere'de parasal gevşemenin devam ettiği, gelişmekte olan ülkelerin de bu koroya katıldığı bir dönemde 'ihmal edilebilir bir etki' yapacaktır. Bu anlamda bizim Merkez Bankamızın çok rahat edeceği bir dönemde olacağını düşünüyorum. Asıl endişelenmemiz gereken, büyümenin beklenenden daha fazla soğuması..."


BAŞBAKAN DAVUTOĞLU: Daha fazla indirim bekliyoruzBaşbakan Ahmet Davutoğlu, faizlerin inme trendinin önemli olduğunu ve bu durumun Türk ekonomisinin sıhhat göstergeleri arasında bulunduğunu belirtti. Merkez Bankası'nın bu yönde bir değerlendirme yaptığını belirten Davutoğlu, şunları söyledi: "Faiz oranlarının düşme trendi içinde olması olumludur ama biz bunun daha fazla bir ivmeyle seyretmesi gerektiğini yine ifade ediyoruz. Dünyadaki emtia fiyatlarındaki gelişmeler, Türk siyaseti ve ekonomisindeki istikrar, diğer ekonomik parametreler açısından enflasyonun da düşme eğilimine girmesi... Dolayısıyla beklentimiz daha fazla bir indirim yönünde."

İŞ DÜNYASI NE DEDİ?

MÜSİAD Başkanı Nail Olpak: "Merkez Bankası'nın 2015 yılının ilk enflasyon raporunda son 45 yılın en düşük enflasyonunun yaşanabileceğini dile getirmesi, faiz indirimi beklentilerini artırmıştı. Ancak 0.25 puanlık indirim beklentilerimizin çok altında kaldı. Daha cesur adımlar bekliyoruz."
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi: "Bu seviyeleri hâlâ reel ekonomiyi, ihracatçıyı ve sanayiciyi yatırıma yönlendirmekten uzak görüyoruz. İhracatçıların daha güçlü unsurlar içeren para politikaları ile desteklemesini, kısa sürede politika faizini yüzde 6-7'de görmeyi ümit ediyoruz."
İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar: "Üretici için düşük faizli finansman elzemdir. Merkez Bankası'nın bu küçük adımını, bu yönde atılmış bir çaba olarak görmüyoruz. 0.25 puanlık indirim, üretim çarklarının hızlı dönmesine yetmez."
Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği Başkanı Mustafa Koca: "Politika faizi artık yüzde 7.5. Ancak gerçekte aynı seviyede tuttu denilebilir. Merkez Bankası, daha fazla bir faiz düşüşünü döviz karşısında riskli gördü ve beklenen indirimi yapmadı."





UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...