Faizlerde indirim başka bahara kaldı

Faizlerde indirim başka bahara kaldı

EKONOMİ Haberleri

Enflasyon temmuz ayında yüzde 18,95 seviyesinde açıklanırken reel faiz de sıfıra yaklaştı.

Türkiye’nin gerçekleşen enflasyona göre reel faizi, yüzde 1,47’den yüzde 0,05’e geriledi. TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, geçen haftaki Enflasyon Raporu sunumunda “politika faizinin, enflasyon oranının üzerinde belirlenmeye devam edeceğini” tekrarlamıştı. Aradaki fark, son veri ile neredeyse kapandı. Bu gelişme, TCMB’nin yakın vadede faiz indirimine gitmeyeceği, sıkı politikaya devam edeceği öngörüsünü kuvvetlendirdi. Bu beklenti ile dolar dünkü işlemlerde 8,30’un altını test etti. Ardından akşam saatlerinde tepki alımlarıyla tekrar 8,40 seviyesine çıktı.

SIKILAŞMAYA GİDİLEBİLİR
Ekonomistler “Politika faiziyle neredeyse eşleşmiş bir enflasyon oranı söz konusu. Hatta enflasyonun, faizi geçme riski arttı. Merkez Bankası ilave sıkılaşmaya da gidebilir. Elektrik ve doğalgaz fiyatlarındaki artışın, temmuz ayına özel dönemsel etkiden çok, birçok mal grubunda girdi olarak genel etkisi olacak. TÜFE-ÜFE makası da son derece açık şekilde devam ediyor. TL’de değer kaybının gözlenmediği durumda bile enflasyon önümüzdeki üç aylık dönemde yüzde 19-20 bandına yükselebilir. Yılı yüzde 17-18 aralığında bitirebiliriz” görüşünü dile getiriyor.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...