Faizler roket hızıyla çıktı paraşütle iniyor!

Faizler roket hızıyla çıktı paraşütle iniyor!

EKONOMİ Haberleri

İTO Başkanı Şekib Avdagiç “Faizde önemli iyileşme var ancak bu oranlar yatırım için hâlâ cazip değil. Enflasyon ve CDS risk primini daha fazla düşürüp, faizi indirmeliyiz” dedi

Son dönemde faizlerde yaşanan gevşeme, özellikle iş dünyası tarafından yakından takip ediliyor. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç “Önemli bir iyileşme var ama şu anki seviyeler insanların günlük ihtiyaçlarını veya cari süreçlerini yürütmek için iyi midir, ne kadar iyidir, tartışmak lazım. Finansman maliyetinin yatırım yapılabilir bir seviyeye gelmesi gerekiyor. Hâlâ bu oranlar yatırım için cazip değil” dedi. ‘The Hotel Show Dubai Fuarı’ için bu şehirde bulunan Avdagiç “İki konu eş zamanlı olarak iyileşmeli. Bir taraftan enflasyonu düşürerek faiz oranlarını aşağı çekmeliyiz. Bir taraftan da mutlaka gerekli adımları atıp, CDS risk primimizi hızla 200’ün altına, 100-150’lere düşürmeliyiz. O CDS’ler bizim için çok ciddi bir maliyet kaynağı” şeklinde konuştu.
Merkez Bankasının faiz indirimlerine rağmen özel bankaların kredi faizlerini uygun seviyelere düşürmediğini savunan Avdagiç, şöyle devam etti: Özel sektör bankaları, bu işte biraz daha geriden geliyor. Özel bankalar, faizler yükselirken roket hızıyla yükseltti ama düşerken paraşüt hızıyla düşürüyor. Allah’tan kamu bankaları daha hızlı reaksiyon gösteriyor. Temmuz 2018’den bu yana iyiki kamu bankalarımız var. Özel sektörün de, hızlıca kamunun ortaya koyduğu rakamlara yaklaşacağını ümit ediyorum. Öte yandan ne yapıp edip, Eximbank’ın imkânlarını, kaynaklarını artırmamız lazım, kredilerini çeşitlendirmeliyiz. Vadelerini de uzatmalıyız. Gerçekten üretim yapan, ihracat yapan, yapma potansiyeli olan, iç piyasaya mal üreten şirketlerin finansman gerekliliklerini karşılayacak kanallar açık tutulmalı.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...