Faizdeki yükseliş konut satışını yüzde 25 azaltır!

Faizdeki yükseliş konut satışını yüzde 25 azaltır!

Ekonomi Haberleri

Konutta yükselen faiz, sektör temsilcilerini endişelendiriyor. Satışlar 17 Aralık'tan beri sert fren yaptı.

Ekonomide 17 Aralık Operasyonundan sonra yaşanan çalkantılar, TCMB'nin faiz artırımı ile devam etti. Bunun üzerine Türkiye'nin lokomotifi konut ve otomotiv sektörünün temsilcilerinden uyarılar geldi. Ankara'nın önde gelen emlak müşavirlerinden Salim Taşçı, gelişmelerin konut sektörünü tedirgin ettiğini belirtti. Taşçı, "17 Aralık'tan sonra 15-20 gün satışlar durdu. Herkes 'neler oluyor' diyerek beklemeyi seçti. Daha sonra hareketlenme gördük. Ancak geldiğimiz noktada faizlerdeki artışın satışları yüzde 25-30 arasında azaltacağını tahmin ediyorum. Gelişmeler, konut sektörüne yara veriyor" dedi. Erpay Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Er ise şunları söyledi: "Mevcut faiz artırımının konut piyasası üzerindeki etkileri belirgin olacak. Ama arz ve talebin dengede olmasından dolayı konut fiyatlarında belirgin bir artış veya bir düşüş beklemiyorum. Faiz artımı daha çok kredi oranlarında yüzde 10-15'lik bir artışa sebep olabilecek. Bu da tüketici aleyhine bir durum..."
Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Başkanı Ekrem Şimşek de, 17 Aralık Operasyonu sonrası otomotiv sektörünün donduğunu, herkesin beklemeye geçtiğini ifade etti. Şimşek, "Pazarda büyük canlılık vardı. 2014'ün daha iyi geçeceğine inanıyorduk ki 17 Aralık patladı. Çok acı fren yaptık. Sıkıntının 30 Mart seçimlerine kadar süreceğini öngörüyoruz. Türk insanı 4-5 yıldır dövize yatırım yapmıyor. Ancak döviz kurları uçuyor. Burada siyasi bir hamlenin olduğunu düşünüyorum. Faiz lobisinin aktif olduğu görülüyor. Umudumuz, 30 Mart sonrası gerek kurların gerekse de faizlerin eski seviyelerine gerilemesidir" diye konuştu.
Cenk Esen

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...