Faizde indirime devam sinyali

Faizde indirime devam sinyali

EKONOMİ Haberleri

Temmuz ve eylül aylarındaki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında yüksek oranlı faiz indirimlerine giderek politika faizini yüzde 16,50’ye indiren Merkez Bankasının Başkanı Murat Uysal, indirime devam mesajı verdi.

Enflasyondaki düşüşe bağlı olarak enflasyon beklentilerinin de iyileştiğini söyleyen Başkan Murat Uysal “Enflasyondaki düşüşü kalıcı hâle getirebilmemiz için para politikasındaki temkinli duruşumuzu sürdürmemiz gerekmekte” ifadesini kullandı. Ankara Sanayi Odası’nın (ASO) eylül ayı meclis toplantısında konuşan Uysal, “Enflasyon görünümünü etkileyen tüm unsurları dikkate alarak temmuz ayında 425 baz puanlık indirimin ardından eylül ayında da 325 baz puanlık indirim yaptık. Küresel gelişmelerin de etkisiyle para politikasında oluşan hareket alanının önemli bölümünü temmuz ve eylül ayında önden yüklemeli şekilde kullanmayı tercih ettik. Bu kararı alırken hedeflediğimiz dezenflasyon politikasıyla büyük ölçüde uyumlu olan bir para politikası duruşu hedefledik” diye konuştu.

FAİZLER DÜŞTÜKÇE PİYASA CANLANIYOR
Murat Uysal, aldıkları kararların kredi piyasası üzerinde de etkili olduğunu söyledi. Temmuz ve eylül aylarındaki faiz indirimleriyle birlikte mevduat ve kredi faizlerinin gerilediğine işaret eden Uysal, kredi faizlerindeki gerilemeyi hem firma hem ihtiyaç kredilerinde gözlediklerini bildirdi. Uysal, ayrıca kredi büyüme hızının, tüketici kredilerinde daha belirgin olmak üzere yükselişe geçtiğini ve kredi büyüme oranlarında ılımlı bir canlanma gözlendiğini belirterek “Parasal aktarım mekanizmasının gecikmeli etkilerine bağlı olarak önümüzdeki dönemde kredi piyasasındaki canlanmanın daha belirgin hâle geldiğini görebiliriz” dedi.

REEL SEKTÖRLE YÜZ YÜZE GÖRÜŞME
2013’ten bu yana sahada firmalarla yüz yüze görüşmeler yaptıklarını, sadece Ankara’da 250 firmayla 500’ün üzerinde görüşme yaptıklarını söyleyen Murat Uysal, amaçlarının reel sektörün nabzını tutarak sahadan gelen bilgileri harmanlamak olduğunu söyledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...