Faiz oranlarını aşağı götüren bir adım bekliyoruz

/ Kaynak: AA
Faiz oranlarını aşağı götüren bir adım bekliyoruz

Ekonomi Haberleri  / AA

Zeybekci, ETCO 5. Dönem Toplantısı ve İş Forumu'nun ve JETCO imza töreninde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye-İngiltere Ekonomik ve Ticari Ortaklık Komitesi (JETCO) 5. Dönem Toplantısı ve İş Forumu'nun ve JETCO imza töreninde gazetecilerin sorularını yanıtladı.


"Şah Fırat Operasyonu"na ilişkin bir soruyu Zeybekci şöyle yanıtladı:


"Türk Silahlı Kuvvetleri ve Türk hükümeti, çok başarılı şekilde, bizim için son derece önemli olan Süleyman Şah Türbesi'ni riskli bölgeden alarak daha güvenli bir bölgeye taşıması, her türlü övgünün üzerindedir. Başarılı bir operasyondur. Sessizce ve orada kimseyi risk altında bırakmadan gerçekleştirilmiştir. Tabii orada bir askerimizin, kardeşimizin bir kaza sebebiyle hayatını kaybetmesi söz konusudur. Ben, yavrumuza, şehidimize Allah'tan rahmet diliyorum. Ailesine sabırlar diliyorum. Onun dışında söylenecek bir şey yok. Tereyağından kıl çeker gibi yapılmış olan bir çalışmaydı."


Zeybekci, Twitter'da "Fuat Avni" adlı hesaptan paylaşımlarda bulunan kişi veya kişilerin, İş Bankası'na yönelik iddiaları hakkında sorulan bir soruyu ise şöyle yanıtladı:


"Hayali kişilere cevap mı verelim? Sayın Cumhurbaşkanımız siyasi bir yaklaşımla, ona yapılan saldırılarla, hakaretlerle ilgili cevap vermiştir ama ben orada adı geçen şahsı hayali kişilik olarak görüyorum. Türkiye'de ekonomi yönetimi hayali varsayımlarla, hayali kişilerin söyledikleriyle yönetilmez. Türkiye'de İş Bankası, Türk ekonomisinin, Türk bankacılık sisteminin en önemli aktörlerinden biridir. Böyle spekülasyonlar ve hayali söylemlerle yıpratılamayacak kadar da güçlüdür."


Bakan Zeybekci, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına ilişkin, "Merkez Bankası ile ilgili cesur adımlar konusunda şu oran olacak diye bir şey söylemem yanlış olur" değerlendirmesini yaptı. Merkez Bankası'nın piyasayı önden götüren, piyasayı yöneten ve pozitife doğru cesaretlendiren adımlar atması gerektiğini ifade eden Zeybekci, şöyle devam etti:


"Şu anda Türkiye'de katlandığımız faizi, Türkiye ekonomisinin katlanması gereken bir faiz olarak görmüyoruz. Bu faiz, Türkiye'de yatırım yapılabilir ve büyümeyi destekleyen bir faiz oranı değildir. İstihdamı artırıcı veya Türk ekonomisi için pozitif yönde sürükleyen bir faiz oranı değildir. Türkiye'de beklenti, enflasyonun önümüzdeki dönemde yüzde 5'ler seviyesinde olduğu bir ortamda, sanayicinin yatırımcının, ticaret erbabının yüzde 12-13 seviyesinde faiz oranıyla hayatını devam ettirmesi, aradaki farkın yüzde 7'ler seviyesinde olmasını biz kabul edilebilir görmüyoruz."


Bundan bir yıl önce Fed'in aldığı tedbirler ve kararlar sebebiyle, Türk ekonomisinin yüksek seviyede bir faize katlanmasının gerekçelerinin olmadığının görüldüğünü anlatan Zeybekci, "Türkiye'nin ticaretinin yüzde 40'ını AB ile yaptığını, doğrudan yabancı yatırımın yüzde 70'ini AB'den aldığını ve Avrupa Merkez Bankası'nın aldığı kararlarından daha çok etkilenerek, ABD Merkez Bankası'nın aldığı kararlardaki negatif etkileşimi nötralize edeceğini söylemiştik. Hala aynı yerdeyiz" dedi.


Yarınki Merkez Bankası toplantısında piyasayı cesaretlendiren, piyasayı önden sürükleyen ve faiz oranlarını aşağı götüren bir adım beklediklerini ifade eden Zeybekci, "Bunun oranını söylemek yanlış anlaşılır. Bu söylemlerimiz Merkez Bankası'na karşı olan bir tutum veya adım olarak algılanmamalı. Bizim söylediklerimiz Türk ekonomisinin menfaatine olduğuna inandığımız şeylerdir. Yarından itibaren de olumlu gelişmelerin olacağına inanıyorum" şeklinde konuştu.


Bakan Zeybekci, bir gazetecinin, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani'nin, Türkiye'den Erbil'e 500 milyon dolarla döndüğü iddialarını anımsatarak, bu paranın borç olarak verilip verilmediğine ilişkin sorusunu, "Bu konuyla ilgili açıklama yapacak olan kişi ben değilim. Toplantıda ben de vardım. Kuzey Irak'taki yönetimin zorlukları vardır. Türkiye de yakın akraba topluluğuna şimdiye kadarki yaklaşımı göstermeye devam edecektir. Onun gereklilikleri yerine getirilmiştir" şeklinde yanıtladı.


TTIP'de görüşmeler pozitif yönde


Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'nin Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) anlaşmasının içinde yer almasıyla ilgili Avrupa Birliği (AB) ve ABD ile sürdürdükleri görüşmelerin pozitif yönde ilerlediğini söyledi.Toplantı sonrası yapılan JETCO imza töreninin ardından düzenlenen basın toplantısında Zeybekci, Türkiye ve Birleşik Krallık arasında JETCO 5. Dönem Protokolü'nü imzaladıklarını ifade etti. nbsp;


Zeybekci, toplantıda, tüm ticari ve ekonomik ilişkileri gözden geçirdiklerini, burada karşılaşılan soruları ele aldıklarını, fırsatları tekrar değerlendirdiklerini ve iki ülke arasındaki ticari ve siyasi iş birliğini daha ileri götürmek için değerlendirmeler yaptıklarını dile getirdi.


Yapılan ziyaretlerle iki ülke arasındaki ilişkilerin daha başka bir boyuta geçtiğine değinen Zeybekci, "Şu anda İngiltere, Türkiye'nin en büyük üçüncü ticari ortağı ve en büyük üçüncü ihracat pazarı. Aynı zamanda şu anda Türkiye'de faal olarak yaklaşık 2 bin 800 İngiliz şirketi bulunuyor. İngiltere, hacim olarak bakıldığında en büyük ikinci doğrudan yabancı yatırım yapan ülke haline geldi" diye konuştu.


İki ülkenin birbirini tamamlayıcı özelliklerinin son derece dikkat çekici olduğuna işaret eden Zeybekci, Türkiye'nin sahip olmadığı birçok özelliğe İngiltere'nin, İngiltere'nin sahip olmadığı pek çok avantaj ve fırsata da Türkiye'nin sahip olduğunu ifade etti.Üçüncü ülkelerdeki iş birliklerini büyük bir fırsat olarak gördüklerini vurgulayan Zeybekci, şunları kaydetti:


"Türkiye, gelecek 10 yıl boyunca gerek enerjide, sağlıkta, teknolojide, ulaştırmada, haberleşmede çok büyük yatırımlar yapacak bir ülke. Bu alanlarda İngiltere'yle birlikte çok büyük işler yapabiliriz diye düşünüyoruz. İngiltere'ye Türkiye olarak teşekkür ediyorum. Bugüne kadar Türkiye'nin AB'ye tam üyelik sürecinde İngiltere'nin kesintisiz bir desteği oldu.


Son dönemde dünyanın ekonomik sınırları yeniden çiziliyor. Bunun en önemli sonuçlarından biri Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP). ABD ve AB, TTIP anlaşmasıyla çok yeni bir birliktelik ortaya çıkarıyor. Bu, dünya ekonomisinin yarısını temsil eden ülkelerin bir araya gelmesi demek. Diğer yandan Türkiye, AB ile Gümrük Birliği ilişkisi olan tek ülke. Türkiye'nin TTIP anlaşmasının içinde yer almasıyla ilgili görüşmelerimiz devam ediyor. AB ve ABD ile sürdürdüğümüz görüşmeler, şu anda pozitif yönde ilerliyor diyebiliriz."


Zeybekci, Bakan Livingston'un Türkiye'nin buradaki hassasiyetini çok iyi bildiğini belirterek, "Türkiye'nin buradaki haklı davasını gerek AB gerekse ABD nezdinde dile getiriyorlar. Biraz sonra, iki ülkenin iş dünyasının biraraya geldiği iş forumunu gerçekleştireceğiz ve buradaki Türk ve İngiliz şirketlerini daha çok iş yapmaları ve ortak projeler gerçekleştirmeleriyle ilgili cesaretlendireceğiz. Ben değerli bakana Türkiye'ye ziyaretlerinden dolayı çok teşekkür ediyorum. Aramızdaki görüşmeler hızla devam ediyor. Bizim de kendilerini 18-19 Mart gibi ziyaret etme imkanımız olabilir" ifadelerini kullandı.


Türkiye'nin AB sürecinde de ülkemiz, destekleyicidir


Birleşik Krallık Ticaret ve Yatırım Bakanı Lord Livingston ise İstanbul'da bulunmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirterek, ticari ve ekonomik ilişkilerin her zaman daha ileri gittiğini görmenin kendilerini daima mutlu ettiğini söyledi.


İş Forumu'na katılmak üzere İngiltere'den 60 firmayla geldiklerini anlatan Livingston, "Bu sayıda firmanın burada bulunmasının nedeni sadece Türkiye'de yapılacak yatırımlar değil, Türkiye'nin İngiltere'de yapacağı yatırımlar ve üçüncü bölgelerde yapılacak iş birlikleri; Afrika, Ortadoğu veya Kafkaslar olabilir, bütün bu alanlarda görüşmeler yapıyoruz. Geçen 10 yılda Türkiye'nin GSYH'sinin 3'e katlanmasıyla ekonomik ticari anlamda büyük bir ekonomik güç haline dönüşmesini de aynı memnuniyetle müşahede etmekteyiz. İngiltere olarak bu gelişmenin parçası olma arzusundayız" değerlendirmesini yaptı.


Türkiye'nin 2023 hedeflerini çok iyi bildiklerinin aktaran Livingston, bu hedefler doğrultusunda sağlık, finans ve bilgi teknolojileri alanında iş birliğini geliştirerek geleceğe doğru birlikte yürümek arzusunda olduklarını dile getirdi.


Livingston, Bakan Zeybekci ile görüşmelerinde özellikle ticaretin ve ticaret yapan kişilerin desteklenmesi üzerinde durduklarını belirterek, şöyle devam etti: nbsp;


"İngiltere bu anlamda desteğini sunmaktadır. Türkiye'nin AB sürecinde de ülkemiz, destekleyicidir. TTIP konusunda görüştük. Bu anlamda Türkiye'nin hassasiyetlerini paylaştığımızı ifade ettik. Maksadımız, ticareti ve yatırımı artırmak. Sadece Türkiye ve İngiltere'nin yararına değil, iş yaptığımız diğer ülkeler ve bölgelerde de bunu gerçekleştirmek. Bugün aramızda güçlü bir ilişki var. Bu münasebetleri aynı şekilde geleceğe doğru devam ettirmek istiyoruz."


JETCO 5. Dönem Toplantısı'na Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK ) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türkiye-İngiltere İş Konseyi Başkanı Remzi Gür, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Güleç, Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkan Vekili Selim Bora ile Ekonomi Bakanlığı'ndan daire başkanları ve uzmanlar katıldı.


Toplantıda, İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore, İngiltere'nin İstanbul Başkonsolosu Leigh Turner, İngiltere'nin Türkiye'deki Ticaret Odası Başkanı (BCCT) Chris Gaunt, UK Export Finance Bölge Direktörü Sinan Özcan ve Birleşik Krallık Ticaret ve Yatırım Ajansı (UKTI) İstanbul Başkanı Yvonne Cherrie de yer aldı.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...