EYT’liye yüzde 1,68’lik büyüme zammı

- Güncelleme:
EYT’liye yüzde 1,68’lik büyüme zammı

Ekonomi Haberleri

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), geçtiğimiz günlerde Türkiye ekonomisinin 2022 yılında yüzde 5,6 oranında büyüdüğünü açıklarken, bu büyüme, ocak ayından sonra emekli olanların aylıklarına zam olarak yansıyacak.

HABER MERKEZİ ANKARA - Ocak ayından sonra emekli olanların maaşı, büyüme oranının yüzde 30’una denk gelecek şekilde yükselecek. Ocak ayından sonra emekli olacakların maaşlarına yüzde 1,68 oranında büyüme zammı eklenecek. Söz konusu zamdan EYT yasası ile emekli olacaklar da yararlanabilecek.

DİLEKÇESİNİ OCAKTA VEREN DE FAYDALANACAK

Emekli maaşları, sigortalının çalışma hayatı boyunca Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) bildirilen prime esas kazançlarının güncel tutarıyla hesaplanıyor. Bu kazançlar, yıllık TÜFE artışının tamamı ve yıllık büyümenin yüzde 30’u esas alınarak güncelleniyor. Bu durumda, EYT kapsamında emekli olacak vatandaşlar, SGK’nın emekli maaşı hesaplama uygulamasında şu anda gördükleri maaş tutarının üstüne, yüzde 1,68’lik bir ek zam daha alacak. Şu an hesaplanan maaşlar, yüzde 1,68 zamlı tutar üzerinden yeniden hesaplanacak ve öyle bağlanacak.

Öte yandan, EYT yasasından faydalanmasına gerek olmaksızın, emeklilik dilekçesini 1 Ocak’tan sonra verenlerin emekli aylıklarında da aynı oranda artış yapılacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...