EYT'liler dikkat! Yarın son gün, kaçıran yüzde 54 zamlı ödeyecek

Düzenleyen:
- Güncelleme:
EYT'liler dikkat! Yarın son gün, kaçıran yüzde 54 zamlı ödeyecek

Ekonomi Haberleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın EYT müjdesinin ardından milyonlarca kişi emekli olmaya hak kazandı. Bu karar sonrası büyük sevinç yaşayan EYT'liler için kritik bir uyarı geldi. Borçlanma yaparak prim gün sayılarını doldurmak isteyenler, 1 Ocak'tan itibaren yüzde 54 daha fazla ödeme yapacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, emeklilikte taşa takılanların (EYT) yıllardır beklediği açıklamayı yaptı. Erdoğan, 2 milyon 250 bin EYT'linin emekli olabileceğini duyurdu. Bu açıklama büyük bir sevinçle karşılanırken Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) binalarında bugün itibariyle yoğunluk başladı. Borçlanma yaparak prim gün sayılarını doldurmak isteyenler, sabahın erken saatlerinde SGK önünde kuyruk oluşturdu.

SON GÜN YARIN

Bunun için kritik bir uyarı yapıldı. Yeni yılda zam gelen kalemlerden birisinin de sigortalıların borçlanma primleri olacağı aktarıldı. Asgari ücretteki artışa göre belirlenen günlük borçlanma tutarları, 1 Ocak itibariyle zamlanacak. Yani 2023 yılı borçlanma rakamları yüzde 54,66 oranında artacak. 2022'nin son mesaisi olan 30 Ocak Cuma günü borçlanma başvurusu yapanlara ise bu artış yansımayacak.

GÜNLÜK ÖDEME TUTARI 106,7 TL'YE ÇIKACAK

2022 yılında 69 TL olan günlük ödenecek minimum borçlanma tutarı 1 Ocak'tan itibaren 106,7 TL'ye yükselecek. En yüksek tutar ise 2022'de 517 TL iken yeni yılla birlikte 799,5 TL'ye çıkacak.

SGK'YA GİTMEYE GEREK YOK

Borçlanma yaparak prim gün sayılarını doldurmak isteyenler, başvurularını e-Devlet üzerinden de yapabilecek.

KİMLER BORÇLANABİLİR?

Yeni düzenlemeye göre çalışanın 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta kaydının bulunması, 5 bin günlük prim ödemesinin tamamlanması, kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl sigortalılık süresinin dolması şartı aranacak. Emekli olmak isteyenler, doğum, askerlik, sigortalı olmaksızın avukatlık stajını yapanların staj süreleri, hekimlerin fahrî asistanlıkta geçen süreleri, sigortalı olmaksızın doktora öğrenimi veya tıpta uzmanlık için yurt içinde veya yurt dışında geçirdikleri normal doktora veya uzmanlık öğrenim süreleri, seçim kanunları gereğince görevlerinden istifa edenlerin, istifa ettikleri tarih ile seçimin yapıldığı tarihi takip eden ay başına kadar açıkta geçirdikleri süreleri borçlanma yapabilecek.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...