EYT'liden satılık koyun sürüsü

- Güncelleme:
EYT'liden satılık koyun sürüsü

Ekonomi Haberleri

EYT düzenlemesi vatandaşları hareketlendirdi. Doğum ve askerlik borçlanmasıyla yasadan yararlanarak emekli olmak isteyenler ev, otomobil, devre mülkün yanı sıra, hobileri ve küçükbaşlarını da satışa çıkardı.

HAMİDE HANGÜL'ÜN HABERİ - Emeklilikte Yaşa Takınlanlara (EYT) yönelik düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle yaklaşık 2 milyon kişi çifte maaş hayali kurmaya başladı. Doğum ve askerlik borçlanması hakkını kullanarak EYT’den emekli olmak isteyen kişiler ev, otomobil, arsa, devre mülk ve cep telefonlarını ilan yoluyla satışa çıkarmaya başladı. Son günlerde satış ilanlarına küçükbaş da eklendi.

Bu kapsamda Amasya’da bir vatandaş, EYT borçlanması için 1 koç, 98 koyun, 53 kuzu ve çoğu kuzulayacak koyun sürüsünü satışa çıkardı. “Karakaya koyunu” olarak ilana verilen koyun sürüsünün değeri 410 bin lira olarak belirlendi. Söz konusu ilanda koyun sürülerinin fotoğraflarına da yer verildi. 

HOBİ VE KOLEKSİYONLAR DA VAR

Yine yasadan yararlanarak EYT’den emekli olmak isteyen bazı vatandaşların da hobilerini satışa çıkardığı görüldü. “EYT borçlanması için zigzag dikiş makinası, şirket hediyeleri, 69 bin liraya elektro gitar, 34 bin liraya ud, 12 bin liraya Canon fotoğraf makinesi, 3 bin 500 liraya koşu bandı, 45 bin liraya eski para koleksiyonu, 100 bin liraya bahçecik EYT’den acil satışa çıktı. 

EYT'liden satılık koyun sürüsü

EKMEK TEKNESİ DE İLANDA

Gayrimenkul ve iş yeri ilanları da dikkat çekti. Antalya Muratpaşa’da bir lokanta da devren kiralık ilanına çıktı. Söz konusu bedel 500 bin lira olarak belirlendi. Kayseri’de bir kuru yemişçi 375 bin liraya, Ankara’da 30 metrekare bir ofis 575 bin liradan satışa çıktı. Yine İstanbul Pendik’ten bir çiğ köfte dükkânı için 180 bin liraya devren kiralık ilanı verildi. Devren kiralıklar arasında Şişli’de 5 milyon liraya güzellik salonu, Ümraniye’de 680 bin liraya parke ve halı dükkânı, Sancaktepe’de 225 bin liradan cep telefonu tamir bakım dükkânının yer aldığı görüldü. Yine Bağcılar’da “10 yıllık ekmek teknesi” ibaresiyle bir dürüm döner dükkânının 870 bin liradan satışa konulduğu belirlendi. 

EYT'LİLERE İKİ MÜJDE

> Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “EYT’nin iş dünyası üzerindeki yükünü hafifletmek için daha önce açıkladığımız, Hazine destekli KGF paketinde EYT kapsamındaki kıdem tazminatı kefalet hacmini 25 milyar liradan 50 milyar liraya çıkarıyoruz” dedi.

> Bölge Adliye Mahkemesi 7. Hukuk Dairesi emsal nitelikte bir karara imza attı. Tam 25 sene boyunca çalıştığı iş yerinden emekli olduktan sonra ‘emekli çalıştırmıyoruz’ denilerek kovulan işçiye mahkemeden müjde geldi. Bölge adliye mahkemesi, emeklilerden bazılarını çalıştırıp, bazılarını işten çıkarmanın hukuka uygun olmadığına hükmetti. Kararda “Emekliliği gelen işçilerin iş sözleşmelerinin fesih edilmelerine ilişkin yönetim kurulu kararının eşit - objektif olarak uygulanmadığı, fesih sebebinin  açık - kati olarak belirtilmediği, davacı ile aynı statüde bulunup emekliliği gelmesine rağmen çalışmaya devam edenlerin bulunduğu belirtilmiştir. Bu hâlde incelenen kararın usûl ve esas yönlerden hukuka uygun olduğu anlaşılmış ve davalı vekilinin istinaf başvurusunun esastan reddine karar verilmesi gerekmiştir” denildi. 

EN DÜŞÜK MAAŞ 5.500 TL

> 8 Eylül 1999 ve öncesinde işe girenler düzenlemeden yararlanacak.

> EYT’de herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacak.

> Yaş dışında prim günü ve sigortalılık süresi şartlarını taşıyanlar aylık alabilecek.

> Emekli olduktan sonra aynı iş yerinde 30 gün içerisinde tekrar işe başlayan çalışanlar için yüzde 5 destek primi verilecek.

> Kadroya alınan işçiler ile işçi statüsüne geçirilenlerin aylık almaya hak kazanmaları hâlinde iş sözleşmelerinin feshini zorunlu tutan düzenleme yürürlükten kalkacak.

> EYT’lilerin kıdem tazminatına ilişkin Kredi Garanti Fonundan destek verilecek.

> 18 ay (540 gün) askerlik borçlanması bedeli 2023 yılı için en az 57 bin 646 TL

> Doğum borçlanması, 1 çocuk için (2 yıl) en az 76 bin 861 TL, 3 çocuk için (6 yıl) en az 230 bin 584 TL olacak.

> 5 bin 500 liranın altında maaş olmayacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...