EYT'de staj ve çırak mağdurlarında nihai tablo: Müjde verildi, gözler mecliste!

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi, Takvim
- Güncelleme:
EYT'de staj ve çırak mağdurlarında nihai tablo: Müjde verildi, gözler mecliste!

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi, Takvim

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasası ile birlikte, 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanlar ve borçlanma yoluyla sigorta başlangıcı bu tarih öncesine çekilebilenler emekli olma hakkı kazandı. Yaş şartı aranmaksızın çözülen EYT ile 2 milyon 250 bin kişi emekli oldu. Emeklilik için prim ve hizmet süresinin tamamlanması şartının getirilmesi ve yaş şartının kaldırılması ile emekli olmayı bekleyen çıraklık ve staj yapmış kişiler ise mağdur olduklarını düşünüyor. Gözler meclisin açılmasının ardından bu konuda atılacak adımlara çevrildi.

EYT kapsamında milyonlarca kişiye emeklilik müjdesi verilirken, gözler çıraklık yapmış olanlara çevrildi. Beklenen gelişmeler hayata geçerse, çıraklık sigortası girişi olan kişiler, belirli dönemler için borçlanma yapma imkanına sahip olacak. Borçlanma sayesinde, çıraklık süreleri uzun vadeli sigorta kolları için prim ödemiş gibi kabul edilecek ve işe başlama tarihleri geriye doğru çekilmiş olacak.

Mevcut düzenlemelere göre, çıraklık ve staj süreleri için sağlık ve iş kazası sigortası ödeniyor ama emeklilik için gereken primler bu sürede yatırılmıyor. Bu nedenle çıraklık ve stajerlik dönemleri, emeklilik hesaplamalarında sayılmıyor.

2 İSTİSNA VAR

Avukatlar, sigortalı olmaksızın ilk 6 ayı mahkemelerde, kalan 6 ayı da avukat yanında olmak üzere toplam 1 yıl staj sürelerini borçlanabilirler.

Staj yapmış anneler, çıraklık veya staj sonrası dünyaya gelen çocukları için borçlanma yapabilirler.

Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in yaptığı açıklama, çıraklık yapmış kişileri heyecanlandırdı. Bilgin, stajın bir mağduriyet olmadığını belirtti ve stajerlerle iş akdi yapılmadığını ve bu nedenle emeklilik primlerinin ödenmediğini söyledi. Ancak çıraklık durumunun farklı olduğunu söyleyerek çıraklık için çalışmaların devam ettiğini ifade etti.

EYT'de staj ve çırak mağdurlarında nihai tablo: Müjde verildi, gözler mecliste!

GÖZLER MECLİS'E ÇEVRİLDİ

Gözler meclisin açılmasının ardından bu konuda atılacak adımlara çevrildi. Bu kişilere düzenleme kapsamında borçlanma imkanı verilmesi gündeme gelebilir. Eğer beklenen düzenleme hayata geçerse, çıraklık süreleri sigorta süreleri olarak sayılır, işe başlangıç tarihleri geriye çekilebilir.

Düzenlemeden faydalanmak için geçmişte çıraklık yapmış olmak yetmeyecek, çıraklık sigortası yapılmış ve primleri yatırılmış kişiler düzenlemeden yararlanabilecek. Bu sayede EYT yasası kapsamına girebilecekler.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi, Takvim
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Mustafa 4 Ekim 2023 08:29

Peki neden bize o dönemde bu sizin başlangıcının dendi.biz bir ay prim yatirirdik kandırdılar tek kelimeyle

Çırak mağduru 3 Ekim 2023 16:38

4 yıl çıraklık yaptım sigorta numarası verildi şimdi prim yatmamış ise peki bizleri kim dolandırdı milli eğitim mi yoksa ssk mı? Böyle saçmabir düzen olamaz.

Sezgin 1 Ekim 2023 17:40

Stajyerlere sigorta SGK kartılarini kim verdi bu kartların üzerinde ne yazıyor kardeşim

Mithat ünal 1 Ekim 2023 16:02

YR Partisinin staj vaadi var. Staj mağdurlarının meclisteki sigortalarının milli görüş olduğunu söylediler ve şimdi meclisteler. Vaadi yerine getirme zamanı

Bülent 30 Eylül 2023 21:00

Sayın cumhurbaşkanımızın müjdeli haberlerini bekliyoruz heyecanla

sedan5529 Eylül 2023 21:48

aslında staj ve çıraklık kanunen bir gibi görünsede biri okul arası işyeri diğeri işyeri arası okulçıraklar haftanın bir günü okulda diğer günler cumartesi dahil işyerindeydik.nevarki staj mağdurları çıraklık mağdurlarından daha etkili ve bilinçli hareket ettiklerinden seslerini duyurabildiler haklarını yememek lazım.

Adanali29 Eylül 2023 11:13

Çok saçma sapan staj hakkı yensin çıraklık çıksın ben stajı sgkda yaptım o zamanki müdür bu kartı boşuna mı veriyoruz dediler sigorta numarası sayılır dedi. Hakkı hukukmu bu yapılan

Sonraki Haber Yükleniyor...