EYT'de son durum 8 formül: Masadaki senaryolar netleşti, kapsam belirleniyor

Editör:
EYT'de son durum 8 formül: Masadaki senaryolar netleşti, kapsam belirleniyor
EKONOMİ Haberleri

EYT son durum milyonlar tarafından takip edilirken, formül haberleri de peş peşe geliyor. Asgari ücret, 3600 ek gösterge gibi gündemin ilk sıralarında yer alan ekonomik konular bir bir çözüme kavuşturuldu, sırada 23 yıldır bekleyen Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusu var. 2022'nin sonunda 2023'ün başında yasalaşması beklenen konu ile ilgili meraklı bekleyiş sürerken, masada 8 formül olduğu konuşuluyor. EYT konusu çözüldüğü takdirde ise ilk emekli maaşlarının Şubat 2023'te hesaplara yatırılması bekleniyor. İşte EYT son dakika haberleri ve gündemdeki EYT formülleri...

EYT'de son olarak gündeme gelen 'parça parça emeklilik' konusunun ardından milyonlar gözünü hükümet kanadına çevirdi. Yaklaşık 5 milyon kişi Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusu ile ilgili çalışmayı bekliyor. Bu kadar kişinin aynı anda emekli olması ise zor görünüyor. Belirlenecek modele göre kimlerin emekli olacağı, ne zaman emekli olacakları belli olacak. Peki EYT'de modeller neler, hangi formüller gündemde? EYT düzenlemesi ne zaman çıkacak? İşte EYT son dakika haberleri ve EYT son duruma dair gelişmeler...

EYT YASASINDA ÇALIŞMALAR HIZ KAZANDI

Asgari ücret ve 3600 ek gösterge gibi konuların çözüme kavuşması ile birlikte gözler bir diğer ekonomik sorun olan Emeklilikte Yaşa Takılanlar'a (EYT) çevrildi. 2022 yılının ikinci yarısıyla beraber hızlanan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için yapılan çalışmaların sonucunu merakla bekliyor.

Bakanlık tarafından konu ile ilgili bir çalışma grubu kuruldu, düzenlemenin yıl sonuna kadar tamamlanması da bekleniyor. Bu çalışma grubunda EYT'lilerin nasıl emekli edilecekleri ile ilgili değişik formüller üzerinde duruluyor.

İŞTE MASADAKİ EYT FORMÜLLERİ VE TÜM SENARYOLAR

Formül 1: 15 yıl çalışma süresi 3600 prim gününü dolduranlarda emeklilik için şartı aranmaması.

Formül 2: Erkeklerde 25 yıl ve 9 bin prim gün sayısı, kadınlarda 20 yıl ve 7 bin 200 prim gün sayısı ile yaş şartına bakılmadan emeklilik.

Formül 3: Emeklilik yaşını doldurmak için beklenen sürenin yarı yarıya azaltılması ve yüzde 2 maaş kesintisiyle erken emeklilik.

Formül 4: 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olup, gerekli prim gün sayısı ile çalışma yılını tamamlayanların yaşa bakılmadan emekli edilmesi.

Formül 5: Gerekli prim gün sayısını doldurmayanlara askerlik ve doğum borçlanması imkanı tanınarak, prim gün sayılarının tamamlayıp, yaşa bakılmadan emekli edilmesi.

Formül 6: Emeklilikte yaş takılanların yaş şartında indirim yapılması.

Formül 7: Prim gün sayısını tamamlayanların emekli aylıklarında belirli oranda kesinti yapılarak erken emekli edilmesi.

Formül 8: Prim gün sayısını tamamlayanların emekli aylıklarında belirli oranda kesinti yapılarak erken emekli edilmesi.

Öncelikle kimlerin EYT'li olduğunun tarifi yapılacak, emeklilik için kapsam belirlenecek ve kimlerin hak sahibi olduğu ortaya çıkartılacak. Çünkü 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olmasına rağmen henüz primi eksik olanlar, yılını tamamlamamış olanlar ve farklı kurumlarda çalışmaları bulunanlar açısından da yeni değerlendirmeler yapmak gerekiyor.

Dolayısıyla EYT yasasının çıkmasıyla birlikte tüm 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olarak çalışmaya başlayanların aynı anda emekli olmaları diye bir şey söz konusu olmayacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...