EYT'de son dönemeç: Yaş için son karar Erdoğan'da

Düzenleyen:
- Güncelleme:
EYT'de son dönemeç: Yaş için son karar Erdoğan'da

Ekonomi Haberleri

Meclis, 26 Aralık’ta tatile girecek. EYT yeni yıla kaldı. Kulislerde, 46-48 yaş sınırı konuşuluyor. AK Partili vekiller yaş şartına tepkili ve bunu hükûmete ilettiler. Son sözü Cumhurbaşkanı söyleyecek.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ

Hükûmet, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili düzenlemeyi yıl sonuna kadar tamamlamak için çalışmalarını sürdürüyor. EYT’den faydalanmak için ‘yaş sınırı’ gelip gelmeyeceğine ilişkin tartışmalar devam ederken, kadınlarda 46, erkeklerde ise 48 yaş sınırının getirilebileceği iddia ediliyor. Yaş sınırının 46 ve 48 olarak belirlenmesi durumunda 1998 öncesi işe girenlerin, yasa çıktığında hemen emekli olabileceği belirtiliyor. 1998 ile 8 Eylül 1999 arasında işe girenler ise yaş şartını sağladıkça kademeli olarak emeklilik hakkı elde edecek. Ancak AK Parti milletvekillerinin EYT’ye yaş sınırı getirilmesine karşı olduğu, bu yöndeki tepkilerini de hükümete illettikleri belirtiliyor.

DETAYLARI ERDOĞAN AÇIKLAYACAK

Edinilen bilgilere göre, EYT düzenlemesi ile ilgili detayların önümüzdeki hafta sonuna kadar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanması bekleniyor. TBMM, bu haftadan sonra 3 Ocak 2023’e kadar çalışmalara ara verme kararı aldı. Bu takvime göre, EYT düzenlemesine ilişkin yasa teklifinin Meclis süreci, yılbaşından sonra başlayacak.

HAZİNENİN YILLIK YÜKÜ 200 MİLYAR LİRAYI AŞIYOR

EYT’nin mali boyutuna ilişkin hazırlıklar da sürüyor. SGK’nın işçi ve işveren prim gelirinin, söz konusu EYT’liler emekliye ayrıldığı anda yıllık 40,1 milyar liradan fazla azalacağı öngörülüyor. Emekli olacaklarla birlikte İşsizlik Sigortası Fonunun prim gelirinde de yıllık yaklaşık 3,5 milyar lirayı aşkın düşüş bekleniyor. EYT’lilere iki bayram ikramiyesi için de toplam yaklaşık 4 milyar liradan fazla ödeme yapılacağı hesaplanıyor. Bu tutar, hâlihazırda emekli olacakların tamamının asgari ücret almadığı da düşünüldüğünde daha da yükseliyor. Böylece, düzenlemeden faydalanması beklenen 2 milyonu aşkın EYT’li için hazinenin yükünün, emekli aylığı, prim ödemelerindeki değişiklikler ve bayram ikramiyesi dâhil olmak üzere yıllık 200 milyar lirayı aşması öngörülüyor.

"ÇOK YAKIN ZAMANDA ÇÖZECEĞİZ"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de EYT’den faydalanacak kişi sayısının kanun çıkarken 2 milyon civarında olabileceğini veya bu sayısını da değişebileceğini söylemişti. AK Parti Grup Başkanvekili Yılmaz Tunç “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızın çalışması son aşamaya geldi ve kanun teklifine dönüşmek üzere. En yakın zamanda teklifimizi TBMM’ye getirmiş olacağız. Emeklilikte yaşa takılanlar problemini çok yakın zamanda çözeceğiz” dedi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Misafir22 Aralık 2022 10:15

yeni bir yaş şartı gelirse iktidar sandığa takılır çevremde iktidar yanlısı birçok insan eğerki yaş şartı gelirse oy vermeyecekelerini söylüyor

Sonraki Haber Yükleniyor...