EYT’de prim günü tutmayana borçlanma masada

- Güncelleme:
EYT’de prim günü tutmayana borçlanma masada

EKONOMİ Haberleri

Çalışmaları süren EYT düzenlemesinde eylül 1999’dan önce işe girip kadınlarda 20 yıl, erkeklerde 25  yıl tamamlandığında emeklilik imkânı veriliyor. Ancak süreyi tamamladığı hâlde prim günü eksik olanlar için de çalışma yapılıyor. Yeni düzenleme ile emeklilik yasası, 1999 öncesinde olduğu gibi uygulanacak.

1999’da sigortalı olan kadınlar için 20 yıllık süre 2019’da tamamlandığı için, kadınlarda 2019’da bu şart yerine gelmiş olacak. Erkekler için ise 25 yıllık süre, bazı EYT yasasına tabi olanlar için henüz tamamlanmadı. 1997, 1998, 1999 yıllarında işe girenler, 2022, 2023 ve 2024 yıllarında sigortalılık süresini tamamlayacak. Sigortalılık süresini tamamlayıp emekliliğe hak kazanan son EYT’li erkekler için bu tarih 8 Eylül 2024 olacak.

EYT yasası yürürlüğe girdiği anda 4 milyon civarında yaşa takılan çalışanın 1,5 milyonunun emekli olması bekleniyor. Kalan 2,5 milyon kişinin de sigortalılık süresinin veya priminin henüz dolmamış olması. Bu kişilerde de şartlar yerine geldikçe kademeli olarak emeklilik gerçekleşecek. 

Peki bütün şartları tamamlamayanlar için formüller ne?

EYT yasasında emekli olmak için yegane şart, prim gününün doldurulması. Ancak, prim gününü doldurma imkânı olmayanlar için henüz kesinleşmemiş olmakla birlikte, şu ihtimaller masada:

> PRİM YOKSA YAŞ: 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olup EYT’ye tabi olanlar için 3.600 günle yani 10 yıllık primle emekli olma imkânı bulunuyor. Sigortalının eğer yeterli primi tamamlama imkanı yoksa 3.600 gün prim emeklilik için yeterli oluyor. Ancak burada tekrar yaş şartı gündeme geliyor. Kadınlarda 50, erkeklerde 55 yaşın dolmuş olmasına bakılıyor.

> ASKERLİK: Eksik primi olan erkekler için askerlik borçlanması imkânı henüz masada. Yani erkekler askerlikte geçen günlerini satın alarak emeklilik primlerine ekleyebiliyor. Askerlik daha önce borçlanılmışsa, bu da işe giriş tarihini öne çekerek önemli avantaj sağlıyor. Yüksek prim günü sebebiyle maaşa katkı sağlıyor.

> DOĞUM BORÇLANMASI: Prim günü eksik kadınlar için bir avantaj olabilecek. Görüşmelerde bu konu da masada olacak. Sigortalıktan sonra gerçekleşen doğumlar için, 3 çocuğa kadar borçlanma hakkı kanunda yer alıyor ancak EYT’de geçerli olması için çalışma yapılıyor. Bu seçenek kabul edilirse, birn çocuk için 2 yıl, yani 720 gün prim, üç çocuk için 6 yıl yani 2160 gün tek seferde ödenerek emeklilik hakkı kazanılması mümkün oluyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...