EYT için borçlanma dışında eksik primleri tamamlamanın yolu

Sesli Dinle
A -
A +

SSK’lılar, Bağ-Kur’lular, Emekli Sandığına tabi olanlar, Tarım SSK, Tarım Bağ-Kur, Banka ve TOBB sandıklarına tabi olan tüm sigortalılar EYT için prim gün sayısı şartını mutlaka yerine getirmeleri gerekmektedir.

 

Eksik primleri olanlar askerlik, doğum, yurt dışı ve yasada yer alan diğer borçlanmalarla tamamlayabilirler. Buna rağmen eksik primleri dolmayan ve herhangi bir işte çalışma imkânı bulunmayanlar bir an önce isteğe bağlı sigorta yoluyla prim açıklarını ikmal edebilirler.

 

Hemen belirtelim isteğe bağlı sigortalılık Bağ-Kur’a sayılmaktadır. Bu nedenle Bağ-Kur dışında sigortalı olanların Bağ-Kur kapsamında emekli olmamaları için 1260 güne varmadan isteğe bağlı sigortadan ayrılmaları gerekmektedir.

 

İsteğe bağlı sigortalı olmanın şartları ise son derece basit kurallara tabi tutulmuştur.

 

 

 

İkametin Türkiye’de olması

 

 

 

İsteğe bağlı sigortalı olabilmek için Türkiye’de ikamet etme şartı aranmaktadır. Kimlik Paylaşım Sistemindeki adres ikamet adresi olarak esas alınmaktadır. Ancak, ülkemiz ile uluslararası sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerde iş üstlenen işverenlerce yurt dışındaki iş yerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçileri ile uluslararası sosyal güvenlik sözleşmelerinden dolayı yurt dışından da ülkemizde isteğe bağlı sigortaya devam etme hakkı olanlar için Türkiye’de ikamet şartı aranmamaktadır.

 

İsteğe bağlı sigortalı olabilmek için gereken diğer bir şart SGK’ya müracaat tarihinde 18 yaşın doldurulmuş olması gerekmektedir. 18 yaşın tespiti isteğe bağlı sigortalılık müracaat tarihinden doğum tarihinin çıkarılması suretiyle belirlenmektedir. EYT’liler zaten bu yaşı çoktan doldurmuş olduklarından hemen isteğe bağlı sigortalı olabileceklerdir.

 

 

 

Zorunlu sigortası olan isteğe bağlı sigortalı olamaz

 

 

 

İsteğe bağlı sigortaya müracaat edenlerin, sigortalılıklarının başlayacağı tarihte Bağ-Kur, SSK ve diğer zorunlu sigortalılıklarının olmaması gerekmektedir.

 

Yapmış olduğu faaliyetinden dolayı zorunlu Bağ-Kur kapsamında olanlar borcunu ödemiyor olsa bile isteğe bağlı sigortalı olamaz. Bu sigortadan faydalanması için Bağ-Kur olmayı zorunlu kılan şirket ortaklığı, vergi kaydı, esnaf ve sanatkâr odası kaydını sildirmesi gerekmektedir.

 

 

 

Kısmi süreli çalışanlar isteğe bağlı olabilir

 

 

 

SSK (4/1-a) kapsamında sigortalı olarak çalışanlardan ay içinde 30 günden az çalışan ya da tam gün çalışmaması nedeniyle ay içindeki gün sayısı 30 günden az olan sigortalılar da isteğe bağlı sigortaya prim ödeyerek noksan sürelerini 30 güne tamamlayabilirler.

 

Bu durumda noksan primi olan EYT’liler özellikle faydalanmalıdır. Keza buradaki isteğe bağlı sigortalılık SSK kapsamında değerlendirilmektedir.

 

Kendi çalışmalarından dolayı emekli (malullük, yaşlılık) aylığı alanlar isteğe bağlı sigortalı olamaz.

 

Ancak sürekli iş göremezlik geliri alanlar ile ölen sigortalıdan dolayı ölüm geliri/aylığı alanlar ile başka ülke mevzuatına göre sigortalı olmayan veya aylık bağlanmamış olanlar, diğer şartları taşımaları hâlinde isteğe bağlı sigortalı olabilirler. 

 

 

 

Nasıl isteğe bağlı sigortalı olunabilir?

 

 

 

İlk defa isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenlerin e-Devlet üzerinden veya “İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi” ile SGK’ya başvurmaları gerekmektedir. Tekrar isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenlerin ise talep dilekçesi ile müracaatları yeterli olmaktadır.

 

Adi posta veya kuruma doğrudan yapılan başvuru ve bildirimlerde, başvuru veya bildirimin kurumun gelen evrak kayıtlarına intikal tarihi; taahhütlü, iadeli taahhütlü, acele posta servisi, PTT Alo Post veya PTT Kargo ile yapılan başvuru ve bildirimlerde ise başvuru veya bildirimin postaya veya kargoya verildiği tarih; başvuru veya bildirim tarihi olarak kabul edilecektir.

 

SSK ve Bağ-Kur’lulardan farklı olarak memur ve diğer kamu görevlilerinden Emekli Sandığına tabi isteğe bağlı iştirakçilik başvurularının Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığına yapılması gerektiğini belirtelim.

 

EYT’li olup ceza infaz kurumları ile tutukevlerinde bulunanlardan isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenlerin talepleri mahkemece tayin edilecek vasileri tarafından yapılabilecektir.

 

Son olarak ay içerisinde 30 günden az çalışan ya da tam gün çalışmayan sigortalılardan isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenlerin ay içerisinde zorunlu sigortalı olacağı gün sayısını beyan etmeleri gerektiğinin altını çizelim…

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Ilhan 8 Kasım 2022 21:05

İhya borçlanmasının kapsamı genişletilerek 2000den önce maliye kaydi olupda bagkur kaydi olmayanlara gecmise dönük borclanma hakkı çıkartılıp bagkur tescili hakkı verilmeli

Havva31 Ekim 2022 08:57

1974 doğumluyum 3603 pirim günüm var 1998 girisliyim 1 cocuk var Bu şartlarda geri kalan pirimlerimi ödeyip emekli olma imkanım varımdır.

Nuray 29 Ekim 2022 13:57

Kısa çalışma ödeneğinin ödendiği tarihte yaklaşık 16 ay prim kaybı oldu primleri önce devlet karşılanacak dendi sonra ödenmedi dolasıyla eksilen p4imlerede borçlanma çıkarsınlar

Asiye29 Ekim 2022 02:16

Vergisini ödeyen bagkur girişi olmayanlarinda geçmişe dönük borçlanma hakkı çıkarılmalı

Sakine28 Ekim 2022 21:12

1998 is baslangicim sigartam 4a bosluk yok 2379 gunum var su an baba maasi alıyorum dul ve yetım ne yapmam gerek 1970 dogumluyum saygılarımla

Burak28 Ekim 2022 19:29

2000 öncesi maliye ve sicil ile oda kaydı olanların geriye dönük borçlanma çıkması lazım.buna esnaflar olarak bir çözüm bekliyoruz.

İlhan26 Ekim 2022 22:21

2000den önce maliye kaydi olupda bagkur kaydi olmayanlara gecmise dönük borclanma hakkı çıkartılıp bagkur tescili hakkı verilmeli meslek odalarina kaydi olanlarda kapsama alınmalı