EYT staj ve çıraklık düzenlemesi ne zaman çözülecek? SGK uzmanından 18 yaş detayına dikkat çekti

Düzenleyen:
- Güncelleme:

Ekonomi Haberleri

Staj mağdurları, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici'nin açıklamalarıyla yeniden gündeme geldi. Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Duman, staj ve çıraklık sorununda 18 yaş detayına dikkat çekti.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasasının Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle milyonlarca vatandaş emeklilik hakkına kavuştu. 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanların yararlanabildiği düzenlemeden bu 1999 öncesi staj sigortası başlatılanlar yararlanamadı. Staj mağdurları her platformda taleplerini dile getiriyorlardı. Bir kez de seçim çalışması için esnaf ziyareti yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'e yaşadıkları sorunu aktardılar. Bu konuda daha önce katı bir tutum sergileyen Bakan Bilgin'den yumuşama sinyali geldi. Bilgin, "Talepleri değerlendireceğiz" dedi. 

Staj mağdurları, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici'nin açıklamalarıyla yeniden gündeme geldi. Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Duman, staj ve çıraklık mağdurlarına ilişkin son gelişmeleri TGRT Haber'de aktardı.   

HAZIR YASA TEKLİFLERİ VAR 

Stajın çalışma ile geçen bir süre olduğuna dikkat çeken Duman, “Stajı çalışmadan kabul edilmemesi ciddi bir mağduriyettir. Kartta sigortaya giriş yazıyor olsa da emeklilik için bu süre geçerli değil deniyor. EYT kapsamından çıktılar, 98-99 yıllarındaki kişiler hem çalışmış hem okumuş. EYT kapsamında maalesef kabul edilmiyor. Yasal düzenleme gerekiyor, yasa teklifleri var” dedi.  

BORÇLANMA DEĞİL GİRİŞ KABUL EDİLMELİ 

Duman, “Staj bir çalışmadır” diyerek şunları söyledi: “Bu kişiler ayrıca ücret almıştırlar. Resmi belgeleri vardır. Kısmi çalışma var kanunda. Sigorta girişi olarak kabul edilmiyor. Borçlanma 18 yaş sonrasını kapsıyor. Bu yüzde stajlar genelde 18 yaş altıdır. Doğru olan giriş kabul edilmesidir.”

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Ahmet Kirbas 22 Haziran 2023 00:21

Bizler Endüstri meslek lisesi olarak okulda milli eğitime hem masa sandalye sıra dolap gibi bir hem kagir hem ahşap bir çok hizmette bulunduk hem döner senayeden maaş aldık ayrıca staja gittik bu sigorta kagirdini aldık ve sigorta numarası verdiler bu sigorta girişi olarak kabul edilmelidir en doğal hskkimizdir lütfen magfuriyetimizi hid

Erdal22 Mayıs 2023 14:19

Staj başlangıç sayılmalı borçlanma değil

Selçuk cevik17 Mayıs 2023 16:10

20 yıldır erdoğan erişime veriyorum oyumu 95 girişli cirak mağduruyum lütfen gereğini yapınız benim gibi milyonlar var reisim çok yasa

Cenk Varol 5 Mayıs 2023 07:53

STAJ 1996 STAJ SSK BAŞLANGICI OLMALI E.devlette görünen ve hatta elimizdeki Sigorta kartlarında yazan ilk işe giriş tarihin geçerliliğini istiyoruz..! MESLEK LİSESİ STAJ MAĞDURLARI

Sonraki Haber Yükleniyor...