EYT son dakika: Geri sayım sürüyor, 5 formül masada! Hedef 'Türkiye modeli'ni oluşturmak

Düzenleyen:
EYT son dakika: Geri sayım sürüyor, 5 formül masada! Hedef 'Türkiye modeli'ni oluşturmak

EKONOMİ Haberleri

EYT son dakika gelişmeleri peş peşe geliyor, milyonların merakla beklediği emeklilikte yaşa takılanlara dair takvim netleşiyor. Bakanlık bünyesinde 3 ayrı komisyon kuruldu, EYT sorununu yıl sonuna kadar çözmek için çalışmalar sürüyor. Son olarak EYT için 5 ayrı model olduğu, bu formüllerin masaya yatırıldığı ileri sürüldü. Modeller incelenecek, hedef ise 'Türkiye modeli'ni oluşturmak. EYT son dakika gelişmeleri ve EYT'de son durum sizlerle...

EYT son dakika haberi: Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) yıllardır bekledikleri müjde için artık gün sayıyor. Yetkili isimlerden açıklamalar peş peşe gelirken, sorun konusunda ana hedef sene sonuna kadar çözüme ulaşmak. Takvim yavaş yavaş netleşiyor, masada prim, yıl ve yıpranmaya dayalı modeller var. EYT haberlerini sizler için derledik. İşte EYT son durum...

3 AYRI KOMİSYON

EYT'de takvim yavaş yavaş netleşiyor. Hükümet, sene sonuna kadar sorunu çözüme kavuşturmak için çalışmaları hızlandırdı. EYT sorununun çözümü için bakanlık bünyesinde üç ayrı komisyonun kurulduğu belirtiliyor.

5 MODEL İNCELENİYOR

Komisyonlarda masaya yatırılan 5 ayrı model var. Bunların başında ise Finlandiya ve Danimarka modeli geliyor. İncelenen modellerle birlikte ana hedef 'Türkiye modeli'ni oluşturmak.

Masada prim, yıl ve yıpranmaya dayalı 5 ayrı model yer alırken, ilk kısım ise emeklilik... Burada prim ve gün sayısı kriter alınacak. 3600 günü olan kadın 50, erkekse 55 yaşında emekli olabilecek.

SİGORTA GÜN SAYISINA BAKILACAK

İkinci formülde ise sigortaya bakılacak. Bu formülde yaşa bakılmadan sigortaya göre emeklilik kazanılabilecek.

ALMANYA MODELİ

Kademeli emeklilik üzerinde çalışılan bir başka model ise 'Almanya modeli'. Bu sistemde emeklilik için yaşı karşılayana kadar her yıl yüzde 2 kesintili emeklilik maaşı bağlanması masadaki seçenekler arasında güçlü biçimde duruyor.

EKSİK PRİM TAMAMLAMA

 

Dördüncü formül ise prim tamamlama. Bu yöntemde eksim günler tamamlanacak.

MAAŞ KESİNTİLİ EMEKLİLİK

Beşinci model ise Finlandiya modeli. Bu modelde ise Almanya benzeri emekliliğe kadar maaş kesintisi oluyor. Emeklilik yaşına gelindiğinde ise şartlar normale dönüyor.

ARALIK AYINDA MÜJDE VERİLECEK

 

Ana hedef çalışmaları aralık ayına kadar tamamlamak ve yol haritasını kamuoyuyla paylaşmak. 2023'ün ocak ayıda Emeklilikte Yaşa Takılanların yasal düzenlemesi hayata geçirilecek.

SÖZLEŞMELİ PERSONEL DE GÜNDEM DE

Çalışma hayatının bir başka başlığı sözleşmeli personel ilişkin de önemli adımlar atılacak. Kamuda ve belediyelerde bulunan tüm sözleşmeli personelleri kapsayacak çalışma ekim ayında Meclis'e gelecek.

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...