'Ev'lere şenlik piyasa! Kampanyasız 3 milyon, kampanyalı 4,5 milyon...

Düzenleyen:
- Güncelleme:
'Ev'lere şenlik piyasa! Kampanyasız 3 milyon, kampanyalı 4,5 milyon...

Ekonomi Haberleri

Yeni Evim kampanyasını fırsata çeviren bazı küçük müteahhitler tarifeli satışa geçti. Şayet kampanyaya şartlarınız uymuyorsa evin fiyatı 3,5 milyon TL. Eğer şartlarınız uyarsa ve eve 0,69’dan kredi çıkıyorsa fiyatı 4,5 milyon TL’den veriyorlar.

Markalı konutlar dışında satış yapan küçük müteahhitler ‘Yeni Evim’ kampanyasını fırsata çevirdi. Kampanyaya dâhil olan konut sayısının limitli olması, aynı şekilde almak isteyen kişilerin belli şartları yerine getirmek zorunda oluşu, kampanya uyan konutları altın değerine çıkardı. Hâl böyle olunca bazı müteahhitler fiyatları yukarı çekti.

Mesela İstanbul Beylikdüzü bölgesinde 2+1 (90 m²) bir dairenin satış fiyatı kampanya dışında ise 3,5 milyon TL. Kısacası bu evi nakit veya bankadan 0,69 kredi kampanyası dışında; yüksek faiz oranıyla almak isterseniz fiyatı piyasa değerinde... Ancak bu ev Yeni Evim kampanyasına uyuyorsa ve siz de şartları sağlayabiliyorsanız fiyatı 4,5 milyon TL...

MARKALI KONUTTA YOK

Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan ve bölgede emlak işiyle uğraşan Suzan Demir “Markalı konutlarda böyle bir fırsatçılık yok. Evin fiyatı bellidir. Aylar öncesinden şirketin internet sitesine yüklenir. Fiyat değişimleri piyasa şartlarına göre olur ve çok değişkenlik göstermez. Kısacası büyük şirketlerde böyle bir oyun yok. Ancak küçük müteahhitler bu metoda başvuruyor. Şayet şirketin konutları bu kampanyaya dâhil olduysa fiyatları yükseltiyorlar. Ama peşin veya bankadan normal konut kredisi çekerseniz, eski fiyattan size daireyi veriyor” dedi.

“Bunu bir fırsatçılık olarak görmek lazım” diyen Suzan Demir, şöyle konuştu: “Bu, serbest piyasa. Müteahhit maliyetleri gerekçe göstererek fiyatları yükseltebilir. Bir de bu kampanyaya dâhil olan konut sayısı sınırlı. Bunu da bir fırsat olarak değerlendirmiş olabilir. Öte yandan Yeni Evim kampanyası ile ev almak istediğinizde, anlaşmış olduğunuz banka müteahhitten yüzde 5 gibi bir katkı payı da alıyor. Bu da ek maliyet demek.”

'Ev'lere şenlik piyasa! Kampanyasız 3 milyon, kampanyalı 4,5 milyon...

EV FİYATLARINDA KONTROLSÜZ ARTIŞ SÜRÜYOR
KONUTTA ÖZEL DÖNEM FIRSATÇILIĞI

Konut sektöründe fahiş fiyat artışları devam ediyor. İlgili bakanlığın bütün denetimlerine rağmen sarı sitedeki ilanlarda fiyatlar günden güne değişiyor. Türkiye genelinde satılık konut fiyatları son bir yılda 2 kat, kiralık konut fiyatları ise bölgesel değişiklik göstermekle birlikte 3 kat arttı. Özellikle İstanbul gibi büyükşehirlerdeki kiralık ve satılık konut fiyatları tarihi zirveleri gördü. İlanların tarihleri ve fiyat değişimlerini kıyaslayan 2.elveri.com sitesinde değişimler açıkça görülüyor. Özellikle İstanbul’daki fiyat değişimleri dikkat çekiyor.

Örneğin İstanbul Bayrampaşa’da 4+2 sıfır bir dairenin mayıs ayında 5 milyon 950 bin liradan ilana çıktığı, bugün ise fiyatın 13 milyon TL’ye yükseldiği görülüyor. Aynı şekilde Florya’da 2+1 dairenin Temmuz 2022’de 10 milyondan, bugün 15 milyona yükseldiği belirtiliyor. Verilere bakıldığında fiyatların belli dönemlerde artışa geçtiği görülüyor. Örneğin asgari ücret zammı sonrası kiralık ve satılık fiyatlarında yükseliş var. Yeni Evim kampanyasının açıklandığı bu ay da fiyatlar yukarı yönlü hareket ediyor. Öte yandan bakanlık denetimlerini bütün hızıyla sürdürüyor. Fahiş fiyat artışı yapan ev sahipleri kayıt altına alınıyor. KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ

Bu video da ilginizi çekebilir...

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...