Evi kirada olan milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor! Ödeme tarihleri belli oldu

Mart ayının gelmesiyle kira gelir vergisi ve kira beyannamesi detayları da araştırılmaya başladı. Evi kirada olan tüm ev sahiplerini ilgilendiriyor. Bunu yapmayı sakın ihmal etmeyin...
Konut, arsa, işyeri ve arazi gibi tüm gayrimenkul sahipleri için kira gelir vergisi detayları yakından takip ediliyor. Yıl boyunca elde edilen kira gelirleri her yıl Mart ayında beyan edilmek zorunda. Kira gelirleri belirli miktarın üzerinde olanların vergi ödemeleri gerekecek.
Halk arasında kira vergisi olarak bilinen gayrimenkul sermaye iradı kapsamında Mart ayı itibariyle ev sahiplerinin telaşı da arttı. Gelir Vergisi Kanunu kapsamında yer alan uygulama ile sadece evi değil, gayrimenkullerini başkasına kira veren işyeri, arazi veya arsa sahipleri de bu uygulama kapsamında yer alıyor.
KİRA GELİR VERGİSİ NEDİR, KİMLER KİRA VERGİSİ ÖDER?
Türkiye’de uygulanan kira gelir vergisi, belirli sınırları aşan mesken ya da mülk üzerinden kira geliri elde edenlerden alınan bir vergidir. Herhangi bir gayrimenkulde kira geliri olan kişiler beyanname ile vergi dairelerine bu bildirimleri yapmak zorundadır.
Gelir Vergisi Kanunu kapsamında başkasına konut, işyeri, arsa, arazi, villa, yazlık vb. yerleri kiraya veren kişiler bu vergiyi ödemekle yükümlü. 2022’de kira gelirlerinin toplamı 9 bin 500 TL ya da bu tutarın altında olan kişiler beyan etmeleri halinde vergi ödemek zorunda kalmıyor. Beyanname vermeyen ve vergi ödemeyenler ise para cezası ödemek zorunda kalıyor.
KİRA GELİR VERGİSİ BEYANNAME NE ZAMAN VE NEREYE VERİLİR?
Kira geliri elde eden kişilerin ikamet ettikleri bölgedeki vergi dairelerine giderek beyanname vermeleri gerekmektedir. Ayrıca e – Devlet üzerinden de Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) internet sayfasında Hazır Beyanname Sistemi ile beyanname doldurulabiliyor. 1 Ocak - 31 Aralık dönemine ait beyana tabi gayrimenkul sermaye iradı gelirleri için 2023 yılının Mart ayının 1’inci gününden 31 Mart akşamına kadar beyanname verilmesi zorunludur. Kira gelir vergisi hesaplaması ise kira gelirinden istisna tutarı ve giderler düşülerek yapılabiliyor.