Evde sigortasız çalışan kadınlara emeklilik yolu açıldı! Yargıtay'dan gündelikçi için emsal karar

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
Evde sigortasız çalışan kadınlara emeklilik yolu açıldı! Yargıtay'dan gündelikçi için emsal karar

Ekonomi Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Yargıtay'dan ev temizliğinde çalışan gündelikçi kadınların sigortalı olabilmelerine yönelik emsal niteliğinde önemli bir karar çıktı. Yargıtay'ın kararının ardından gündelikçilere emekli olup maaş alma imkanı geliyor.

Milyonlarca emekliye verilecek olan 5.000 TL'lik cumhuriyet ikramiyesinin ardından gözler Meclis'e gelecek ev hanımlarına emeklilik çalışmalara çevrildi. Düzenleme merakla beklenirken Yargıtay'dan ev temizliğinde çalışan gündelikçi kadınlara ilişkin dikkat çeken karar geldi. Yargıtay'ın sigortası yatırılmayan gündelikçi kadınlara yönelik mesal kararıyla, emeklilik yolu açıldı.

28 SENE BOYUNCA PRİMİ HİÇ ÖDEMENMEDİ

Tam 28 sene boyunca, gündelik işleri yapmak için gittiği evde, hasta yaşlı kadına da bakan B.Z., bir gün dahi SSK piriminin yatırılmadığını görünce hayatının şokunu yaşadı. İş Mahkemesi'nin yolunu tutan gündelikçi kadın; tam 28 sene boyunca davalının ev ve eczane temizliği ile annesinin bakım hizmetlisi olarak gece geç saatlere kadar çalışmasına rağmen çalışmasının Sosyal Sigortalar Kurumu'na (SGK) bildirilmediğini belirterek hizmet tespiti talep etti. 

Yargıtay 10. Hukuk Dairesi konuyla ilgili verdiği kararda ev hizmetlerinde meşgul olanların ücretle ve sürekli olarak çalışmaları halinde sigortalı sayılabileceği belirtti.

Karar metninde şu ifadeler yer aldı:

"Sigortalı sayılmak için, ücret ve sürekli çalışma birlikte arandığından, her iki koşulun da gerçekleşmiş olması gerekir. Hizmet karşılığı ücret alınmıyorsa veya ücret alınmakla birlikte çalışmada süreklilik yoksa, bu tür çalışmayı sigortalı çalışma saymak mümkün değildir. Bir işin ev hizmeti sayılabilmesi için yapılan işin evde gündelik yaşamın gerektirdiği faaliyetler kapsamında ev yaşamının gündelik, olağan ihtiyaçlarını karşılayan işlerdir.

Öğretide ev hizmetleri, evde gündelik yaşamın gerektirdiği; temizlik, yemek, çamaşır, ütü, çocuk bakımı, mürebbiyelik gibi işler olarak kabul görmektedir. Ev hizmetleri çalışanları ise uşak, kahya, hizmetçi, temizlikçi, aşçı, çocuk bakıcısı, bahçıvan, şoför, bekçi, hayvan bakıcısı vb evin gündelik işleyişine ilişkin faaliyetleri yürüten kişiler olarak kabul görmektedir.

Ev hizmetleri 506 sayılı Kanun ile tamamen sigortalılık dışında tutulmuş iken 2100 sayılı Kanun ile yapılan değişiklikle ev hizmetlerinde sadece ücretle ve sürekli olarak çalışanlar sigortalı sayıldıklarından, bu kişilerin sigortalı olarak kabul edilebilmesi için önemli olan, ev hizmetinde geçen çalışmanın ücretle yapılması ve sürekli olmasıdır. Sürekli çalışma kavramı yönünden uygulamada, haftanın çoğu ev işlerinde geçirilmiş ve çalışma bir süre devam etmişse, bu çalışma sigortalı çalışma olarak değerlendirilmekte, süreklilik için çalışmanın belli bir yoğunluğa ulaşması aranmaktadır."

Yüksek Mahkeme sonuç olarak, evde gündelik yaşamın gerektirdiği; temizlik, yemek, çamaşır, ütü, çocuk bakımı gibi işler de çalışan kadınların sigortalı sayılabilmeleri için belirli ücret ve sürekli çalışma şartı gerektiğine hükmetti.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...