Ev sahibi ve kiracılar ilk günden akın etti: Adliyede arabuluculuk yoğunluğu

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:

Ekonomi Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Ev sahibi ve kiracılar, bugün resmen başlayan arabuluculuk sistemi için ilk günden adliyelere akın etti. Ev sahibi ile kiracılar anlaşmazlıkların çözümü için arabuluculuk bürolarında yoğunluğa neden oldu.

Ev sahibi ve kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklarında yeni dönem bugün resmen başladı. Arabuluculuk Yasası'ndaki değişiklik resmen yürürlüğe girdi. Arabuluculuk dönemi başlamasıyla İstanbul Adalet Sarayı’nda bulunan arabuluculuk merkezine yoğunluk yaşandı. 

İLK GÜNDE BAŞVURU SAYISI YÜZDE 75

Yeni sistemin başlamasıyla İstanbul Adalet Sarayı’nda bulunan arabuluculuk merkezinde sabah saatlerinden itibaren yoğunluk yaşanmaya başlandı. Adliyenin açıldığı saatlerden itibaren kira sebebiyle arabuluculuk merkezine başvuranların sayısı yaklaşık yüzde 75’e ulaştı.

“2 SENEDİR ANLAŞMAZLIK SÜRÜYOR"

Kiracıyla arasındaki anlaşmazlık konusunda arabuluculuk merkezine başvuran 77 yaşındaki emekli Salih Ormak, “Arabuluculuk için geldim. Kiracıyla anlaşamadık. 2. seneye girdi. Geçen sene ona çık dedim. Tahliye yapacağım, çıkmadı. Hemen kirayı yüzde 25 uzattı. Yine günü geldi kiraya aynısını yaptı. Ben de şey ihtarname göndermiştim ona. Çıkmıyorum dedi. Yüzde 25. Ya Gayrettepe'yi biliyor musunuz? 2 bin 500 lira kira Gayrettepe'de. Orada 20 bin lira, 25 bin lira kira. Ben geçen sene 6 bin istedim oda kabul etmedi. Devlet benim yanımda, kiracıların yanında dedi. Bana 8-10 bin lira ver ben çıkarım dedi. Direkt arabulucuya geldim. Anlaşabilsek güzel olur yani. Veyahut tahliye eder ya da bir şeyler yapar yani yükseltir” şeklinde konuştu.

Ev sahibi ve kiracılar ilk günden akın etti: Adliyede arabuluculuk yoğunluğu

"4 HAFTADA ÇÖZÜLMESİ ÇOK İYİ"

Kiracısıyla anlaşmazlık yaşadığını söyleyen Yılmaz Pamuk, “Kiracımla olan sıkıntıdan dolayı evimi boşaltmasıyla ilgili geldim. Ben emekli oldum. Kendi evime gelmek istiyorum. Kiracının evimi boşaltmasını istiyorum yani. Düzce'de yaşıyorum. Emekli oldum, emekli dilekçemi verdim İstanbul'a geldim. Ama kiracım evimi boşaltmıyor. Kiracımın bu 3. senesi. Yani ikinci kontratı bitti. Mecidiyeköy'de benim evim. Benim evim ile iş yeri karşılıklı. Evime yakın olduğu için, ben burayı boşaltmak istemiyorum diyor. Bana hatta yani ben sana ev bulayım diyor. Şu an 6 bin lira. Daha önce herhangi bir başvuruda bulunmadım. Dün geldim. Dediler ki ara buluculuk sistemi başlıyor. Oradan yürüyün işinizi halletmek için. Bugün de geldim. Çok iyi olur mesela. 4 haftada çözülmesi çok iyi olur. Avukatla görüştüm dün ben yani bu yaklaşık 2 sene sürme ihtimali var bunun mahkemenin diyor. Şu an ben kendi evimde kalamıyorum. Kaldığım bu ev benim kendi evimden 3-4 bina aşağıda. Ben yani buraya gelmek için kendi evimin önünden geçip geldim” dedi.

Ev sahibi ve kiracılar ilk günden akın etti: Adliyede arabuluculuk yoğunluğu

BAŞVURU NASIL YAPILACAK?

Ev sahibi ve kiracı yaşadığı anlaşmazlıklarda arabulucunun devreye girmesi için adliyelerdeki arabuluculuk merkezlerinden başvuru yapabilecek. Sistem üzerinden arabulucunun atanmasının ardından taraflar toplantıya çağrılarak uzlaşı yöntemleri aranacak. Arabulucuya gidildikten sonra taraflar sorunların çözümü için en geç 4 hafta içinde bir karar verecek. Ev sahibi ve kiracı arasında anlaşmazlık sürerse, bu defa her iki taraf mahkemeye başvurabilecek.

YARGININ YÜKÜ HAFİFLEYECEK

Zorunlu arabuluculuk uygulamasının, özellikle fahiş kira artışının önüne geçilmesi konusunda katkı sağlaması bekleniyor. Arabuluculuk kapsamının genişlemesinin, adliyelerdeki arabuluculuk bürolarındaki iş yoğunluğunu artırmasının, mahkemelerdeki iş yükünü azaltacağı tahmin ediliyor.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...