Neredeyse tamamı kaçak fakat para basıyorlar! Ev sahibi günlük kiralığa döndü

- Güncelleme:
Neredeyse tamamı kaçak fakat para basıyorlar! Ev sahibi günlük kiralığa döndü
Ekonomi Haberleri

Yüzde 25 zam sınırına takılmak istemeyen ev sahipleri evlerini günlük kiralamaya başladı. Günlük kiralık ev sayısı yüzde 71 artış gösterdi. Mevcut evlerin yüzde 90’ı kaçak kiralanıyor. Devletin ciddi vergi kaybı var. Öte yandan günlük kiralığa dönen evler sebebiyle kiralık ev sayısı azalmış durumda. Bu da kira fiyatlarının artmasına yol açıyor.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ - Günlük kiralık ev sayısında rekor artış yaşanıyor. Yüzde 90’ı kaçak olarak çalıştırılan bu evlere ilgi her geçen gün artıyor. Geçen yıl Türkiye genelinde günlük kiralık ev sayısı 10 bin 195 iken, bugün 17 bin 144’e çıktığı görülüyor. Bunun en büyük sebebi ise kiracılar ile ev sahipleri arasında yaşanan anlaşmazlıklar. Yasal olarak yüzde 25 zam sınırına yakalanmak istemeyen ev sahipleri; aylık yerine günlük kiralamaya yönelmiş durumda. Emlakçı Selim Ersoy kiralık ev sayısında düşüş yaşanırken, günlük kiralık ev sayısının hızla arttığına dikkat çekerek “Müşterilerimiz kontratlı aylık kirala yerine illegal olarak yapılan bu yöntemi seçiyorlar” dedi.

AYDA 21 GÜN İŞ YAPIYOR

Mesela aylık 7 bin lira kirası bulunan ve kanunen yüzde 25 zam yapma limiti bulunan bir daire günlük 1.000-1.200 liraya kiralanabiliyor. Bir daire ortalama ayda 21 gün iş yapıyor. Bu da aylık 23.000-25.000 lira gelire tekabül ediyor. Yaşanan durum sebebiyle devletin vergi kaybı büyük. Çünkü kiralama bedeli üzerinden gelir vergisi ödenmiyor. Günlük ev kiralama için belediye ve Turizm Bakanlığından işletme ruhsatı alınması gerekiyor. Ancak Türkiye genelindeki günlük kiralık evlerin yüzde 90’ı kaçak çalıştırılıyor.

KİRA FİYATLARINI YÜKSELTİYOR

Evlere giriş çıkışlarda kimlik ibraz etme mecburiyeti bulunmuyor. Güvenlikli sitelerde ise güvenlik ile el altında para karşılığında anlaşılıyor. Konuyla ilgili denetimler yetersiz kalıyor. Denetimlerde ise ev sahibine yalnızca 18 bin lira ceza kesiliyor. Öte yandan ev sahiplerinin aylık yerine günlük kiralığa dönmesinden dolayı kiralık ev sayısında düşüş yaşanıyor. Hâl böyle olunca mevcut kira fiyatları da yükseliyor.

VERGİ KAYBI YAŞANIYOR

Otel fiyatlarının artması sebebiyle bu tür evlere talep artmış durumda. Günlük kiralama yapan bir işletmenin sahibi gazetemize verdiği demeçte şunları söyledi: İstanbul’da gecelik otel fiyatları 2 bin liraya dayandı. Böyle olunca günlük kiralık eve talep uçmuş durumda. İnsanlar evlerini kiraya vermek yerine günlük kiralamayı tercih ediyor. Ortalama bir daire ayda 21 gün dolu oluyor. Aylık getirisi de 25 bin lirayı buluyor. Bu gelir üzerinden herhangi bir vergi ödemiyorsunuz, çünkü bu işlem kaçak yapılıyor. Ayrıca otellerde kimlik mecburiyeti bulunurken günlük kiralık evlerde böyle bir şart yok. Bu da müşteriyi artıran bir durum.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...