Ev hanımlarına emeklilik hakkı Meclis'e geliyor! 3'te 1'ini devlet ödeyecek, işte adım adım emekli olma fırsatı

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Ev hanımlarına emeklilik hakkı Meclis'e geliyor! 3'te 1'ini devlet ödeyecek, işte adım adım emekli olma fırsatı

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Milyonlarca ev hanımı için geri sayım başladı. Gözler hükümet tarafından ev hanımları için getirilecek emeklilik fırsatına çevrildi. 80 maddelik torba yasa bu hafta meclise geliyor. Ev hanımlarının emekli olması için gereken şartlar neler? İşte konu hakkındaki detaylar...

Aile ve Gençlik Fonu kurulmasına ilişkin kanun teklifi TBMM'de kabul edilerek yasalaşmasının ardından gözler ev hanımlarının emekli olması için yapılacak düzenlemeye çevrildi.Milyonlarca kişinin hayatını etkileyecek 80 maddelik torba yasa bu hafta meclise gelecek. Vergi düzenlemeleri ve emekli maaş zamlarına kadar çok sayıda konunun yer alacağı torba yasada en çok dikkat çeken konu ise ev kadınlarına emeklilik hakkı olacak. Peki ev hanımlarına emeklilik şartları ne olacak? Ev hanımlarına emeklilik başvurusu nasıl yapılacak? İşte ev hanımlarının adım adım yapması gerekenler...

BAKAN IŞIKHAN ÇALIŞMAYA DAİR DETAYLARI AÇIKLADI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, ev hanımlara emeklilik düzenlemesine ilişkin Meclis'e sunacakları çalışmalara ilişkin açıklama yaptı. Açıklamasında emekli zammı, emekli Cumhuriyet ikramiyesi, işsizlik ve istihdam gibi konulara değinen Bakan Işıkhan şu ifadeleri kullandı:

 "Cumhurbaşkanımızın mayıs ayındaki seçim dönemimizde önemli müjdeleri arasındaydı. Çalışmalarımıza başladık, 5 yıllık dönem içinde bunu hayata geçireceğiz. İsteğe bağlı sigortalılık kapsamında 3'de 1'lik prim desteğini devletimiz ödeyecek."

Ev hanımlarına emeklilik hakkı Meclis'e geliyor! 3'te 1'ini devlet ödeyecek, işte adım adım emekli olma fırsatı

KISA SÜREDE MECLİSTE OLACAK

Ev hanımları, sosyal güvence ile sağlık hizmetlerinden de ücretsiz yararlanabilecek. Bağ-Kur ve SSK primleri eşitlendiğinde de 5 bin 400 gün olan kısmi emeklilik şartı 4 bin 500 güne kadar çekilebilecek.

İkinci adımda, çocuk sayısına göre erken emeklilik imkanları devreye alınacak. Üçüncü adımda da çalışan anneler için bir yıpranma düzenlemesi gelecek. Son adım ise doğum borçlanması ile ilgili olacak. Torba yasanın kısa süre içinde Meclis'e sunulması bekleniyor.  

Ev hanımlarına emeklilik hakkı Meclis'e geliyor! 3'te 1'ini devlet ödeyecek, işte adım adım emekli olma fırsatı

3'TE 1'İNİ DEVLET ÖDEYECEK

Aile Bankası'ndan elde edilen gelirle ailelere ve gençlere kredi verileceği ve ev kadınlarına da emeklilik fırsatı sunulacağı belirtilmişti. Aile ve Gençlik Bankası'nın kurulması ile devreye alınacak destek, sigorta primlerinin üçte birini oluşturacak. Mevcut asgari ücrete göre, bu tutar aylık bin 430 lirayı buluyor. Ödenecek primlerin her ay 3'te 1'ini devlet karşılayacak. Böylece, ev hanımları daha az prim ödeyerek daha erken emekli olabilecek.

ÇALIŞAN ANNEYE YIPRANMA DÜZENLEMESİ

Kadınlara erken emeklilik düzenlemesinin ikinci ayağında çocuk sayısına göre erken emeklilik imkanları da devreye alınacak. Sonraki süreçte çalışan anneler için bir yıpranma düzenlemesi gelmesi bekleniyor. Son adım ise doğum borçlanması ile ilgili olacak.

EV HANIMLARI İÇİN EMEKLİLİK BAŞVURU ŞARTLARI NE OLACAK?

Eski Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık daha önce ev hanımları için emeklilik fırsatına dair detayları şartları şu sözlerle açıklamıştı: 

"Şöyle bir düzenleme olacak kabaca şu anda çerçevesi. Kendi evinde kendi ailesi kendi çocuğu eşi vs. için ama nihayetinde ev kadınlarının kendi ailesi için ürettiği ekonomik değerin de bir kamusal tarafı var. Dolayısıyla dedik ki ikincisi daha önemlisi bizim hiçbir vatandaşımız sosyal güvenlik sisteminin dışında tutmamak gibi bir gayemiz var. Her vatandaş sosyal güvenceye sahip olsun ihtiyacı olduğunda yararlanabilsin.

Ev kadınlarını da sosyal güvence çemberinin içerisine alma çalışmalarından birisi ev kadınlarının emekliliği. Biz de devlet olarak senin emekliliğini kolaylaştıralım diyoruz. Bireysel emeklilik sistemine dahil olan ki zaten çok düşük primleri, kadınlarımızın sigorta primlerinin 3'te 1'ini devlet olarak biz ödeyeceğiz. Dolayısıyla hem teşvik edeceğiz hem de kolaylaştırmış olacağız."

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...