Ev fiyatları bir yılda ikiye katladı: Metrekare fiyatları dudak uçuklattı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Ev fiyatları bir yılda ikiye katladı: Metrekare fiyatları dudak uçuklattı

Ekonomi Haberleri

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yayımlanan Konut Fiyat Endeksi (KFE) verilerine göre ev fiyatları son bir yılda ikiye katladı.

Dolar, altın ve Borsa'ya oranla en kârlı yatırım aracı olan gayrimenkulde artış sürüyor. Merkez Bankası tarafından yayımlanan Konut Fiyat Endeksi (KFE) verilerine göre ev fiyatları son bir yılda ikiye katladı.

GAYRİMENKUL YÜZDE 100 KAZANDIRDI

İhlas Haber Ajansı'nın aktardığı habere göre Merkez Bankası (TCMB) Haziran Konut Fiyat Endeksi (KFE) verilerini yayımladı. Buna göre yıllık bazda nominal olarak yüzde 95,9, reel olarak ise yüzde 38 oranında arttı.

AYLIK BAZDA YÜZDE 5 ARTIŞ YAŞANDI

Türkiye’deki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan KFE, Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 4,8 oranında artarak 920,5 seviyesinde gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 95,9 oranında artan KFE, aynı dönemde reel olarak yüzde 38,0 oranında artış gösterdi.

EN ÇOK ARTIŞ ANKARA'DA

İstanbul, Ankara ve İzmir’in konut fiyat endekslerindeki gelişmeler değerlendirildiğinde, 2023 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre, sırasıyla yüzde 4,0, 5,6 ve 4,9 oranlarında artış gözlendi. Endeks değerleri bir önceki yılın aynı ayına göre, İstanbul, Ankara ve İzmir’de sırasıyla yüzde 85,1, 106,0 ve 100,0 oranlarında artış gösterdi.

ORTALAMA KONUT FİYATLARI

Türkiye genelinde ortalama konut fiyatları alım gücünün üzerinde bulunuyor. Ortalama bir dairenin metrekare fiyatı 24 bin 598 TL olarak hesaplandı. Sıradan bir ailenin yaşayabileceği 100 metrekarelik bir evin ortalama fiyatı ise 2 milyon 459 bin 800 TL oldu. Konut fiyatlarının en çok artış gösterdiği bölgeler yıllık yüzde 134,7 artışla Zonguldak, Karabük, Bartın; yıllık yüzde 127,5 artışla Ağrı, Ardahan, Kars, Iğdır ve yüzde 117,7 artışla Edirne, Kırklareli, Tekirdağ oldu.

 
Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...