Esnafın cezasını işportacı kesiyor

Esnafın cezasını işportacı kesiyor
Ekonomi Haberleri

Binlerce üyesi bulunan İstanbul Esnaf ve Sanatkârlar Odası'nın Disiplin Kurulu Başkanlığını, İşportacılar Odası Başkanı yürütüyor. Esnaf ise rahatsız.

Binlerce esnaf, "Biz vergi veriyoruz, işportacı kazanıyor" diye şikâyet ederken, vergi veren bu esnafı denetleyen, gerektiğinde ceza kesen bir kurumun başında, İşportacılar Odası'nın Başkanı, Osman Aktaş var. 2005 yılından bu yana Disiplin Kurulu'nda yer alan Aktaş, 2010'daki seçimle, İstanbul Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Faik Yılmaz'ın yönetiminde, Disiplin Kurulu Başkanı olarak görev aldı. Vergi veren esnafı temsil eden bir çatı kuruluşta, büyük çoğunluğu vergi ödemeyen işportacıları temsil eden bir odanın başkanının olması esnafın tepkisine sebep oluyor. En son 1987 yılında yapılan bir araştırmaya göre 3 milyon pazarcı ve işportacının bulunduğu, büyük çoğunluğu kayıtsız olan işportacıların odasında ise sadece 170 üye var. İşportacıların ezici çoğunluğunun vergi ödemediği bir ortamda, vergi veren esnafa cezai yaptırım makamında bulunmasını sorduğumuz Osman Aktaş, "Türkiye'de şu anda 8 milyon insanın SGK primini devlet ödüyor. Biz de diyoruz ki, illa gelir vergisine tabi tutmaksa, bu insanları basit usulden vergilendirerek, vergi kayıtlarını yapalım, SGK güvencesi altına alalım. Biz vergi dairelerine gidip 'Bunları niye kayıt altına almıyorsunuz?' deyince 'Kim uğraşacak' diyorlar. İşportacıların aldığı ve sattığı mallar faturasız. Devlet bizi vergiye bağlasın ama muhasebeciye mahkûm etmesin. Senede bir defa kazandığımızı beyan edelim" diyor. İstanbul'da belediyeye kayıtlı 6 bin simitçinin kayıt altına alındığını, bir o kadar da kestaneci olduğunu söyleyen Aktaş, "Belediyeler bunlardan 300 lira işgaliye alıyor. Bunları vergiden muaf tutup senede bir sefer beyanla bunları kayıt altına alırsan istihdam edilir" diye konuşuyor.

"Süpürge Sapçıları Odası"bile var
İşportacılar Odası Başkanı Osman Aktaş'ın Denetim Kurulu Başkanı olmasını yorumlayan İstanbul Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Faik Yılmaz, "Osman Bey, 2014 yılına kadar görevini tamamlayacak" diyor. İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Yahya Uğur da konudan rahatsız. Uğur, "Gezici Sütçüler Odası, Süpürge Sapçıları Odası gibi odalar var. Kimseyi küçümsemiyorum ama bunlar sadece birilerini seçmek için kuruluyorlar" diyor.

ÜYE SAYISI 170'E DÜŞTÜ
Vergiyi duyan 1500 kişi kaçtı
Vergideki çıkmazdan, İşportacılar Odası da muzdarip. Nitekim, 7 Haziran 2005 tarihinde çıkan Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu ile, oda üyeliği için 'vergi mükellefiyeti ya da vergiden muaf olmak' şartı getirilince, İşportacılar Odası'nın üye sayısı 1700'den 170'e inmiş! Osman Aktaş, "Bu mesleğin vergi vermeyenlerden oluşması, vergi dairelerinden Maliye Bakanlığı'na kadar olanların hatası" diye kendini savunuyor. En küçük işletmeden en büyük ticarethaneye kadar herkesin vergi vermesi gerektiğini dile getiren İşportacılar Odası Başkanı, "Eski Bakanlardan Rahmetli Adnan Kahveci ile bu konuda anlaşmıştık ama proje hayata geçemedi. Devlet bize yazar kasa alacaktı. Deftere tabi tutulmayacak ama vergi verecektik. Vergi vermediği için bu insanlar işsiz görünüyor. Sağlık güvenceleri yok. Yaşlandıklarında ya sırtını devlete dayayacak ya da evlatlarının himayesi altında kalacaklar" diyerek durumdan rahatsızlığını dile getiriyor.

TAKSİCİLER ODASI
Disiplin Kurulundan rahatsız olan çok
İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Yahya Uğur, İstanbul'daki denetimlerin yetersizliğinden de şikayet etti. İstanbul'da özellikle ulaşımda bu kadar şikayet varken denetlemenin az olmasının garip olduğunu söyleyen Uğur, "Biz odaya seçilmeden önce hiçbir taksiciye, müşteriye kötü davrandığı için ceza kesilmemişti" diyor. İstanbul esnafının çürük elmasının minibüsçülerle taksiciler olduğunu söyleyen Uğur, "Ama sadece 50 taksici, 48 minibüsçüye ceza yazılmış. Bu komik. Ceza buysa, hepimize şeref madalyası verilmeli. Sadece İstanbul Taksiciler Esnaf Odası'na geçen sene 7 bin civarında şikâyet geldi" diyerek isyan ediyor. Yahya Uğur, Gaziantep'te 9 bin 500 vaka varken, İstanbul'da sadece 150 olmasının ilginçliğine dikkat çekerek, "En az 10 katı olmalı" diye de ekliyor.

Fatih Vural - İSTANBUL

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...