Esnaf 'bavul' için harekete geçti

Esnaf 'bavul' için harekete geçti

Ekonomi Haberleri

Bavul ticaretinin kalbi Osmanbey, Rusya kriziyle dibe vuran satışları canlandırmak için harekete geçti.

Esnaf, Rusları yeniden Türkiye'ye çekmek için fiyatları yüzde 15-20 oranında indirdi. Bavul ticareti bu yılın ilk 3 ayında 1 milyar 132 milyon dolara geriledi. Geçen yıl aynı dönemde rakam 2 milyar 250 milyon dolardı. Osmanbey Tekstilci İşadamları Derneği (OTİAD) Başkanı İlker Karataş, "Tekstilciler olarak Türkiye'nin ihracatını canlandırmak için maliyetlerimizi inceledik ve indirim yaptık. Bunun da meyvesini almaya başladık. Ruslar yeniden geliyor. Ancak biz asıl canlanmanın kış mevsiminde olacağını düşünüyoruz" dedi. Karataş, son dönemde Orta Afrika ülkelerinden alım için gelenlerin sayısında da artış olduğuna dikkat çekti. Osmanbey'de faaliyet gösteren Orhan Giyim'in sahibi ve aynı zamanda eski OTİAD Başkanı olan Ali Ulvi Orhan da, son bir yılda Rusya'ya yapılan ihracatın yarıya indiğini söyledi. Orhan, "Kış sezonunda canlanma başlayacak. Bavul ticaretinin hacmini geçen yılla aynı seviyede kapatmaya çalışacağız" diye konuştu. Türkiye'nin 2014'te bavul ticareti, 8 milyar 618 milyon dolar olarak gerçekleşmişti.
YOLUNA GİRECEK nbsp;
Orhan, müşterilerinden aldıkları dönüşlere göre Rusya'da önümüzdeki aylarda bir toparlanma beklendiğini vurguladı. Fiyatların dolar bazında oturmaya başladığını ifade eden Orhan, "Bu dönemde sadece Rusya değil Libya, Suriye ve Irak'ta da ciddi satış kaybına uğradık. Şanssız bir dönemdeyiz. Ancak işler yoluna girecek" diye konuştu. nbsp;
İRAN'A YAPILAN İHRACAT ARTACAK
İran, Türkiye'nin ihracat yaptığı önemli bir pazar. İranlı toptancılar yoğun şekilde bavul ticareti de yapıyor. Firmalar, Osmanbey'den palto, kaban, yağmurluk gibi dış giyim ürünlerinin yanı sıra tunik tarzı tesettür kıyafetleri de alıyor. İlker Karataş, İran'la yapılan Tercihli Ticaret Anlaşması'nın ardından bölgeye olan ihracatın hareketlendiğini söyledi. Geçtiğimiz mart ve nisan aylarında bu canlanmanın başladığını açıklayan Karataş, "Bugünlerde Osmanbey sokaklarında çok sayıda İranlı'ya rastlamanız mümkün. Bu da Rusya'dan doğan kaybı bir nebze telafi ediyor" diye konuştu.
nbsp;ARTIK BİRLİK OLMA ZAMANI
Osmanbey esnafı, 'geçici bir dönem' olarak gördükleri Rusya krizini telafi etmek için birlik yaptı. İlker Karataş, "Rusya'yı geçtiğimiz aylarda ziyaret ettik. Oradaki müşterilerimize de bu kararımızı açıkladık" dedi.

Kaynak: Sabah

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...