Esnaf AVM'ye giriyor

Esnaf AVM'ye giriyor

Ekonomi Haberleri

Alışveriş merkezlerinin en az yüzde 5'i esnaf ve sanatkâra ayrılacak.

Alışveriş merkezlerine ilişkin düzenlemeyi de içeren Perakende Ticaret Tasarısı TBMM Sanayi Komisyonu'nda kabul edildi. Buna göre;
-Alışveriş merkezlerinde, esnaf ve sanatkâr işletmecilerine rayiç bedel üzerinden kiraya verilmek üzere, toplam satış alanının en az yüzde beşi oranında yer ayrılacak.
-Geleneksel, kültürel ya da sanatsal değeri olan kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri icra edenlere kiraya verilmek üzere, toplam satış alanının en az binde 2'si oranında yer ayrılacak. Bu yerlerin kira bedeli, rayiç bedelinin dörtte birinden fazla olamayacak.
-Perakende işletmeler, kanunlarda öngörülen esaslara uymak kaydıyla indirimli ya da promosyonlu satış kampanyaları düzenleyebilecek. Kampanyanın süresi; işyeri açılışı, devri, kapanışı, adres ya da faaliyet konusu değişikliğinde 3 ayı, tasfiye durumunda ise 6 ayı geçemeyecek.
-Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bünyesinde, Perakende Bilgi Sistemi kurulacak. Perakende işletmelerin çalışma saatleri, meslek kuruluşlarının müşterek teklifi üzerine yetkili idarenin görüşü alınarak vali tarafından belirlenecek. Kanuna aykırı hareket edenlere 2 bin lira ile 50 bin lira arasında ceza uygulanacak
-Büyükşehirlerde, alışveriş merkezlerine yapı ruhsatı, yapı kullanma izin belgesi ve işyeri açma ve çalışma ruhsatı vermeye büyükşehir belediyeleri yetkili olacak. Alışveriş merkezi projesi için yapı ruhsatı verilirken, üst meslek kuruluşlarının görüşü alınacak
-Hızlı tüketim malı niteliği taşıyan mağaza markalı ürünlerin üzerinde ve ambalajında, perakendecinin ad, unvan veya markasının yanı sıra; üreticinin de ad, unvan ya da markasına da yer verilecek.
-İş yerinin açılışında, esnaf, sanatkar ya da tacirin, kendisinden ya da çalışanlardan her bir meslek dalında en az bir kişi için ustalık belgesi istenecek. Odaya kayıt sırasında, ustalık belgesi veya muadili belgeler istenmeyecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...