ESK'ten et fiyatlarına müdahale geldi

ESK'ten et fiyatlarına müdahale geldi

Ekonomi Haberleri

ESK et fiyatlarının artması üzerine harekete geçti. Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı ise fiyatların artması için bir neden olmadığını bildirdi.

Et ve Süt Kurumu (ESK), ramazan öncesinde kilogram fiyatı 14 lira civarında olan karkas et fiyatının son dönemde 15.75'e yükselmesiyle harekete geçti. Kurum 15 Ekim'e kadar kesim yaptıracak sözleşmeli besicilere, erken kesim primi ve nakliye farkı uygulamasıyla karkas etin kilogramı için asgari 15.60 lira ödeneceğini bildirdi. ESK, satın alma bedellerinin yüzde 50'sini de nakit olarak ödeyeceğini açıkladı. Piyasaya kısa sürede taze karkas et, donmuş karkas et ve şarküteri ürünleri sunacak olan ESK, karkas etin belirlenen eşik fiyatla tüketiciye ulaşmasını hedefliyor. nbsp;Piyasada ise kırmızı et ithalatıyla ilgili tartışma büyüyor. Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı, bu yılın sonunda kırmızı et üretiminin 1 milyon tona ulaşacağını, mevcut duruma göre fiyatların artmasını gerektirecek herhangi bir durum olmadığını bildirdi. Bakanlık'tan yapılan açıklamada, "Genç besi hayvan sayısı bu yıl 2012'ye göre yüzde 44 artış göstererek 2 milyon 400 bine ulaşmıştır. Bu rakam da ülkemizin besi hayvan ihtiyacının iki katından fazladır. Türkiye İstatistik Kurumu rakamlarına göre kırmızı et üretimi bu yılın ilk altı ayında 421 bin ton olarak gerçekleşmiştir" denildi. nbsp;Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar et ithalatının gereksiz olduğunu bildirdi. Bu yılın nisanhaziran döneminde geçen yıla göre sığır eti üretiminin yüzde 17.7, koyun etinin yüzde 9.2 arttığını belirten Bayraktar, "Bu ortamda Türkiye neden et ithal etsin? Üretim olağanüstü bir hızla artarken et ithalatını gündeme getirmenin art niyetten başka bir amacı yoktur" dedi. Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Bülent Tunç ise ESK'nın ete müdahalesinin piyasaları kısa süreliğine sakinleştireceğini, uzun süreli sonuç almak için Türkiye'ye besilik hayvanların gelmesi gerektiğini söyledi. Et Üreticileri Birliği (ETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bılıkçı, fiyatların dengelenmesi için belli bir süre besilik dana ithalatının yapılması gerektiğini söyledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...