Erdem Başçı 'Bizden kimse faiz artışı beklemesin'

Erdem Başçı 'Bizden kimse faiz artışı beklemesin'
Ekonomi Haberleri

Enflasyon düşene kadar faizde herhangi bir artış ve düşüşe gitmeyeceklerini belirten MB Başkanı, temkinli bir duruş sergileyeceklerini bildirdi

Merkez Bankası (MB) Başkanı Erdem Başçı, para politikalarında kısa vadeli kontrolün kendilerinde olduğun belirterek, "Bizden faiz artışı da beklemeyin. Peki ya indirim. Yakın planda indirim de beklemeyin. Enflasyon düşene kadar bu şekilde sağlam duracağız. O zaman döviz kurları kura muhakkak olumlu yönde tepki verecektir" dedi. nbsp;Para Politikaları Konferansı'nda konuşan Erdem Başçı, döviz kurları oynaklığı bakımından Türkiye'nin diğer gelişmekte olan ülkelere göre en düşük seviyede olduğunu, yılın ilk aylarında çok kuvvetli olan protföy girişlerinin cari açığın fazlasıyla finanse edilmesinin sağlandığını, bu dönemde rezerv biriktirdiklerini söyledi. "Cari açığın finansmanında ciddi bir problem görmeyeceğiz. Altın ticareti hariç tutulduğunda cari açıktaki iyileşme devam edecek. Ancak çok sert bir portföy çıkışı olursa MB'nin 30 milyar dolarlık kullanılabilir rezervlerini kullanır. Ani çıkışlara karşı yumuşatıcı bir emniyet sübabımız var" diyen Başçı, reel faizde de olağanüstü bir artışı gözlenmediğini, enflasyonun temmuz ayındaki tahminle uyumlu gittiğini vurguladı. Başçı şöyle devam etti: "Temmuz enflasyon raporundaki döviz kuru varsayımımız 1,92. Eğer dolar 1,92'de sabit kalsaydı, biz enflasyonda 6,2'yi yıl sonu itibarıyla rahatlıkla yakalardık. Şimdi geçici olarak yükseldiği için oradan bir miktar tortu gelecek 6,2'nin bir miktar üzerinde bitireceğiz. Dolar kuru 1,92'ye ne kadar yakın olursa enflasyon tahminimiz de 6,2'ye o kadar yakın olur, fiili gerçekleşme de o kadar yakın olur. O yüzden döviz kurlarındaki bu artışın geçici olmasını arzu ederiz. Bu yüzden temkinli bir para politikası duruşuna geçtik. Enflasyon tahminlerle uyumlu hale gelene kadar temkinli para politikası duruşuna devam edeceğiz. Bizden faiz artışı da beklemeyin. 6,75-7,75, bu parametrelerde bir değişiklik beklemeyin. Peki ya indirim. Yakın planda indirim de beklemeyin. Kısa vadeli faizlerin kontrolü bizde. Enflasyon düşene kadar biz bu şekilde sağlam duracağız. O zaman döviz kurları kura muhakkak olumlu yönde tepki verecektir."
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...