EPDK’da kritik akaryakıt zirvesi! Benzin ve motorine yeni tarife geliyor

Düzenleyen: / Kaynak: sabah
EPDK’da kritik akaryakıt zirvesi! Benzin ve motorine yeni tarife geliyor

EKONOMİ Haberleri  / sabah

Benzin ve motorindeki fiyat artışı Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nu harekete geçirdi. EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, artan akaryakıt fiyatlarına çözüm üretmek için sektör temsilcileriyle 16 Mart Çarşamba günü bir araya gelecek. Kritik toplantıda vatandaşın ve akaryakıt bayilerinin artan fiyatlar karşısında korunmasına yönelik öneriler tartışılacağı ifade edildi.

Rusya-Ukrayna savaşı ile birlikte petrol fiyatları tarihini en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Küresel piyasalardaki bu artış benzin ve mazotta üst üste zamların gelmesine neden olmuştu. Gelen zamlar üzerine EPDK Başkanı Yılmaz, Türkiye'deki akaryakıt fiyatları üzerinde oluşturduğu baskının önüne geçmek ve sektör sorunlarını dinlemek üzere Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS), Petrol Sanayi Derneği (Petder), Akaryakıt Ana Dağıtım Şirketleri Derneği (ADER), Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası (TABGİS) yöneticilerini toplantıya çağırdı. Kritik toplantı 16 Mart Çarşamba günü gerçekleştirilecek. 

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ SUNULUCAK 

Çarşamba günü gerçekleştirilecek olan toplantıda, her bir sektör temsilcileri kendi alanlarıyla ilgili sunumlar yapacak. Toplantıda artan fiyatlar sebebiyle iş hacimleri azalan akaryakıt bayileri için çözüm önerileri ve fiyatlar üzerindeki baskıyı gidermek için neler yapılabileceği konuşulacak.

Edinilen bilgiye göre, akaryakıt bayilerinin toplantıda gündeme getireceği öneriler şu şekilde;

NAKİT VE KREDİ KARTINA AYRI FİYAT 

Kredi kartından alınan ödemelerde kesilen komisyondan rahatsız olan akaryakıt bayileri, , nakit ve kredi kartı ile satışlar için farklı fiyat uygulanması önerisini sunacakları öğrenildi. Akaryakıt bayileri, bu kapsamda nakitle yakıt alımının daha ucuz yapılabileceği bir formülü masaya taşıyacak. Bayi karlarının dağıtımcılarla yarı yarıya paylaşıldığına dikkat çeken bayi temsilcileri, kredi kartı komisyonlarının da dağıtıcılarla eşit şekilde paylaşılmasını talep edecek. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) akaryakıt satışına yönelik özel düzenleme yapmasını isteyen akaryakıtçılar, bankaların akaryakıt satışlarına yönelik farklı bir komisyon tarifesi getirebileceği belirtildi. 

EPDK’da kritik akaryakıt zirvesi! Benzin ve motorine yeni tarife geliyor

MESAFEYE GÖRE YENİ TARİFE 

Masaya taşınacak bir diğer konu ise akaryakıtta nakliye ücretlerinin kar paylarının dışından hesaplanması, nakliye fiyatlarının il, ilçe ve bölge bazında mesafeye göre belirlenmesi olacak. Dağıtım şirketlerinin toptancılara yaptığı indirimin fiyat hesabına dahil edilmesiyle de indirimin akaryakıt bayilerine yansıtılması, bu şekilde hem tüketicinin daha ucuza yakıt alabileceği, hem de bayilerin yükünün hafifletilebileceği ifade ediliyor. Dağıtım şirketlerinin yaptığı akaryakıt indirimlerinin bayilere kesinti olarak yansıtılmamasının da talepler arasında olabileceği belirtildi. 

EPDK YENİ YOL HARİTASINI BELİRLEYECEK 

Toplantıda konuşulan fikirlerin, EPDK yönetimi tarafından tartışılması ve bir önerinin ortaya çıkması bekleniyor. EPDK’dan konuyla ilgili bir karar alınması halinde de akaryakıt satışında önümüzdeki döneme ait yol haritası belirlenmiş olacak. Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesiyle rekor oranlarda artan ham petrol fiyatlarının düşüşe geçmesinin de önümüzdeki döneme yönelik planlamalarda dikkate alınması bekleniyor.

EPDK’da kritik akaryakıt zirvesi! Benzin ve motorine yeni tarife geliyor

PETROL FİYATLARI DÜŞÜŞTE 

Petrol fiyatlarında tüm dünyayı etkisi altına alan sert dalgalanmanın ardından yeni hafta aşağı yönlü başladı. Brent petrol yüzde 2'ye yakın düşüşle 110 dolar seviyesinden işlem görürken, ABD tipi ham petrol de 107 doların altını test etti. Fiyatlarda Rusya-Ukrayna arasındaki görüşmelerden olumlu sinyaller gelmesi etkisini gösterdi.

EPDK’da kritik akaryakıt zirvesi! Benzin ve motorine yeni tarife geliyor

Düzenleyen:  - EKONOMİ
Kaynak: sabah
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...