Engelli yakınına da sigorta

- Güncelleme:
Engelli yakınına da sigorta

Ekonomi Haberleri

18 yaşını tamamlamamış engelli yakınlarının bakımını üstlenenler, aylık bağlanıp genel sağlık sigortası kapsamına alınacak.

18 yaşını tamamlamamış engelli yakınlarının bakımını üstlenenler, aylık bağlanıp genel sağlık sigortası kapsamına alınacak. nbsp;TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen "torba kanun"da yapılan düzenleme ile 18 yaşını doldurmamış engelli çocuğuna bakan aile de genel sağlık sigortası kapsamına alınıyor. Torba yasada yapılan değişiklik ile engellilere verilen aylıklar ve aylık bağlanmasına ilişkin şartlar yeniden düzenlendi. Buna göre 18 yaş üstünde olan, başkasının yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremeyecek şekilde engelli olduklarını sağlık kurulu raporu ile ispatlayan, herhangi bir geliri bulunmayan kişilere aylık bağlanacak. 18 yaşını tamamlamış engellilerden, talep etmesine rağmen, Türkiye İş Kurumu tarafından işe yerleştirilememiş olanlar için de aylık bağlanacak. Nafaka bağlanmış ya da bağlanacak olan kişiler, bu düzenlemenin kapsamı dışında olacak. Bunun yanı sıra 18 yaşını tamamlamamış engelli olan yakınlarının bakımını üstlenenlerden, geliri, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık tutarın asgari ücretin üçte 1'inden daha az olanlara yine aynı şekilde aylık bağlanacak. Ayrıca engeli yakını da genel sağlık sigortası kapsamına alınacak. Engellilik oranı, bu kanuna göre aylık bağlanması gereken oranın altına düşenler ile belirlenen aylık ortalama gelir tutarından fazla gelir elde etmeye başlayanların aylıkları kesilecek. Aylık almaya hak kazanacak şekilde engelli olduğunu belgeleyen çocuklardan yetim aylığı alanların geliri, engelli olması nedeniyle ödenecek aylıktan daha düşük ise aradaki fark Hazine tarafından kapatılacak.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...