Engelli istihdamına teşvik geliyor

/ Kaynak: AA
- Güncelleme:
Engelli istihdamına teşvik geliyor

Ekonomi Haberleri  / AA

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Alataş, 'Yüzde 3'ten fazla engelli istihdam eden iş yerlerine vergi indirimi gibi teşvikler gelecek.' dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Alataş, 'Daha önce yüzde 3 engelli istihdam etme şartı vardı iş yerlerinde, yeni düzenlemeler sonrası yüzde 3'ten fazla engelli istihdam eden iş yerlerine vergi indirimi gibi teşvikler gelecek. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Gazi Alataş, daha önce iş yerlerinde yüzde 3 engelli istihdam etme şartının bulunduğunu hatırlatarak, "Yeni düzenlemeler sonrası yüzde 3'ten fazla engelli istihdam eden iş yerlerine vergi indirimi gibi teşvikler gelecek. Engelli istihdam etmediği için işverenlere ceza vermek yerine, istihdam ettiği için ödül vermek gibi bir politika değişikliğine gideceğiz" dedi. Alataş, hazırlanan yeni Engelliler Kanunu taslağıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Mevcut Engelliler Kanunu'nun tüm maddelerini revize ettiklerini belirten Alataş, yeni kanunda özellikle engellilere yönelik ayrımcılığı detaylıca tanımladıklarını bildirdi. Ayrımcılığın, doğrudan ve dolaylı olmak üzere iki şekilde değerlendirildiğini vurgulayan Alataş, kanunda ayrıca BM Engelli Hakları Sözleşmesi'nde yer alan 'makul düzenleme' başlığı altında mevzuata yeni bir tanımın getirildiğini, böylece ülkedeki tüm hizmet, uygulama ve düzenlemelerin makul ölçüde engellilere uygun düzenlenmesinin kanuna taşınmış olacağını söyledi.
Kanun taslağında, engellilerle ilgili bakış açısının nasıl olması gerektiğini ve özellikle 2010 yılındaki Anayasa değişikliğine paralel şekilde engellilere yapılacak pozitif ayrımcılığın, ayrımcılık sayılmaması gerektiğinie dikkat çektiklerini dile getiren Alataş, "Ana yaklaşım ve hedefimiz engellilerin tüm toplumsal alana etkin katılımlarının sağlanması. Artık toplumda var olan 'engelliler evlerinin bir köşesinde otursunlar, biz de onlara bakalım' anlayışının değişmesini istiyoruz, bunun için de engellilerimizin topluma tam ve etkin katılmalarını hedefliyoruz. Kanunu ele alırken bu bakış açısını yansıtmak istedik. Amaç engellilerle ilgili yaklaşımı ve algıyı değiştirmek" dedi.

Yeni kanunla engellilere yönelik erişilebilirliğin de detaylı olarak tanımlandığını ifade eden Alataş, kanunla bu konudaki haklara da açıklık ve somutluk getirileceğini kaydetti. Engelliler Kanunu'nun bütün toplu taşım araçlarının erişilebilirliğe uygun düzenlenmesi gerektiği hükmünü içerdiğine işaret eden Alataş, süreç içerisinde minibüslerin de düzenlemeye dahil edileceğini söyledi.

Belediyeler, tüm kamuya açık alanlardan sorumlu kurum, kuruluş ve firmalar için verilen erişilebilirliğe uygunluğun düzenleme süresinin 7 Temmuz 2013'de biteceğini hatırlatan Alataş, gerekli düzenlemeleri yapmayanlar için uygulanacak cezaları ve diğer yaptırım mekanizmalarını içeren yönetmeliğin gelecek hafta çıkacağını kaydetti.

-"Birleşmiş Milletler Sözleşmesi'ni mevzuatına yansıtan ilk ülke olacağız"

Alataş, yeni kanunda eğitim, rehabilitasyon ve meslek edinmeyle ilgili de yaklaşım değişikliği olduğunu söyleyerek, "Özellikle korumalı iş yerleriyle ilgili düzenlemelerde değişiklik olacak. Temel olarak engellileri kamuda ve özel sektörde zorunluluktan değil de engelli istihdam etmenin gerçekten cazip olduğu bir düzenleme yaptık. Bunun için de var olan düzenlemeleri engellilerin çalıştırılması için vergi indirimiyle teşvik eder hale getirdik. Daha önce yüzde 3 engelli istihdam etme şartı vardı iş yerlerinde, artık yüzde 3'ten fazla engelli istihdam eden iş yerlerine vergi indirimi gibi teşvikler gelecek. İşverenleri engelli istihdam etmediği için cezalandırmak yerine, istihdam ettiği için ödül vermek gibi bir politika değişikliğine gideceğiz" diye konuştu.

Yeni kanunla ruhsal ve zihinsel engelliler için korumalı iş yerlerinin uygulanabilir hale getirilmesini, avantajlar sağlanmasını amaçladıklarını anlatan Alataş, yeni teşvik mekanizmalarıyla korumalı iş yeri açmanın, kurulabilir ve maddi anlamda sürdürülebilir duruma geldiğini ifade etti.

Kanunun engellilerle ilgili gelecekte yapılacak düzenlemelere de zemin oluşturacağını vurgulayan Alataş, yeni düzenlemelerde sağlık kurulu raporları, engelliliği değerlendirme gibi konularda da önemli değişiklikler düşündüklerini bildirdi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Alataş, kanundaki düzenlemelerle Birleşmiş Milletler Sözleşmesi'ni iç hukukuna aktaran ilk ülkenin Türkiye olacağına sözlerine ekledi.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...