Enflasyonu tatil ve gıda fiyatları artırdı

Düzenleyen:
Enflasyonu tatil ve gıda fiyatları artırdı

Ekonomi Haberleri

Temmuz ayında fiyatlar yüzde 1.16 ile beklentilerin üzerinde arttı ve yıllık enflasyon yüzde 8.79'a tırmandı. Artışta alkollü içecekler, tütün, yurt içi turlar ve gıda fiyatlarındaki artış etkili oldu...

Türkiye genelinde temmuz ayında tüketici fiyatları yüzde 1.16 arttı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre yıllık TÜFE yüzde 8.79'a yükselerek 6 ayın zirvesine çıkmış oldu. Aylık bazda en yüksek artış yüzde 7.05 ile alkollü içeceklerle tütün grubunda görülürken, zam şampiyonu yurt içi turlar oldu ve ekonomistlerin yüzde 0.7 olan temmuz ayı enflasyon beklentisinin çok üzerine çıkıldı. 7 aylık artış da yüzde 4.84'ü buldu. Temmuz ayında fiyatı en fazla düşen ürünler indirimler sebebiyle giyim ve ayakkabı olurken, gıdanın enflasyonu yükselten ağırlığı değişmedi. Ana harcama grupları itibarıyla temmuzda, aylık bazda en yüksek artış yüzde 7.05 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda görüldü. Gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 3.15, haberleşmede yüzde 1.38, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 1.31 ve lokanta ve otellerde yüzde 1.22 artış gerçekleşti.

TURLARA BİR AYDA YÜZDE 54 ZAM

TÜFE'de yıllık bazda en yüksek artış, yüzde 19.36 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti. Bunu, yüzde 12.68 ile çeşitli mal ve hizmetler, yüzde 10.58 ile sağlık, yüzde 9.96 ile lokanta ve oteller, yüzde 9.69 ile gıda ve alkolsüz içecekler takip etti. TÜİK verilerine göre temmuz ayında zam şampiyonu yüzde 54 artış ile yurt içi bir hafta ve daha fazla süreli turlar oldu. İkinci sırayı yüzde 46.25 ile domates alırken, taze fasulye de yüzde 41.45 fiyat artışı yaşayan sebze oldu. Yaz ürünlerinden çarliston biber yüzde 29.8, karpuz yüzde 18.50, sarımsak yüzde 18.78 zamlandı. Yazın üretimi devam eden ve normal şartlarda enflasyonun düşmesine destek veren sebze ve meyvede aracıların çokluğu sebebiyle fiyat artışları devam etti. Temmuzda yüz güldüren ürün grubu ise giyim ve ayakkabı oldu. 

"9 GÜNLÜK TATİL VE DOLARDAKİ ARTIŞ, FİYATLARI FIRLATTI"

Ankara Sanayi Odası (ASO) Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Özdebir, "Temmuz ayı enflasyon rakamının, beklentilerin üzerinde gelmesine, baz etkisinin yanı sıra kurlardaki artış yol açmıştır. Ayrıca 9 günlük bayram tatilinin neden olduğu iç talepteki artışın da enflasyon üzerinde etkili olduğunu düşünüyorum. Yılın geri kalan kısmında da enflasyon büyük bir olasılıkla yüksek seyredecek ve yıllık enflasyon, Merkez Bankası'nın hedefinin üzerinde, yüzde 7.5-8.5 aralığında gerçekleşecektir" ifadesini kullandı. Endekste gıda ağırlığının yüzde 25 olduğunu hatırlatan ve bu ürün grubundaki yüksek fiyatların enflasyonu artırdığını söyleyen Özdebir, "Gıda ürünleri üreticiden tüketiciye giderken büyük fiyat artışları oluyor. Zincirleme maliyet unsurları elenmezse enflasyonda daha tatsız durumlarla karşılaşabiliriz" dedi.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...