Enflasyonda sert düşüş! Yüzde 67,27 ile yılı kapattı

- Güncelleme:
Enflasyonda sert düşüş! Yüzde 67,27 ile yılı kapattı
Ekonomi Haberleri

Hazine Bakanı Nureddin Nebati enflasyonun aralık ayında yüzde 64,27’ye gerilediğini belirterek “Türkiye Ekonomi Modeli çerçevesinde enflasyona karşı uyguladığımız politikaların etkilerini önümüzdeki aylarda tüm vatandaşlarımız daha net hissedecek” dedi.

Geçtiğimiz yıl ekim ayında yüzde 85,51 ile zirveyi gören enflasyon aralık ayında baz etkisiyle sert fren yaptı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre enflasyon aylık bazda yüzde 1,18 artarken, yıllık bazda yüzde 64,27 oldu. Aralık ayında aylık bazdan fiyatı en çok azalan ana gruplar yüzde 4,14 ile ulaştırma, yüzde 1,34 ile giyim ve ayakkabı olurken, en az artış gösteren ise yüzde 0,07 ile alkollü içecekler ve tütün oldu. Sağlıkta yüzde 5,91, ev eşyasında yüzde 4,56 ve konutta yüzde 2,84 artış gerçekleşti. TÜFE’de yıllık bazda en az artış ise yüzde 25,87 ile giyim ve ayakkabı ana grubunda gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın düşük olduğu diğer ana gruplar sırasıyla yüzde 32,58 haberleşme, yüzde 37,27 ile eğitim olarak kayıtlara geçti. Yıllık bazda artış en fazla yüzde 79,83 ile konut, yüzde 77,87 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 73,02 ile ev eşyasında oldu.

KASIMDAN İTİBAREN DÜŞÜŞ

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Aralık 2022’de aylık bazda tüketici fiyatlarında enflasyonun yüzde 1,18 olduğunu ve yıllık bazda 20,12 puan düşerek yüzde 64,27’ye gerilediğini ifade etti. Nebati “Kasım ayından itibaren enflasyonda belirgin bir düşüş trendine girdik ve 2022 yılını OVP hedefimizin altında bir noktada kapatıyoruz. Aynı dönemde, yurt içi üretici fiyat endeksinin (Yİ-ÜFE) de aylık bazda yüzde eksi 0,24 oranında gerçekleştiğini ve yıllık Yİ-ÜFE’nin 38,30 puan azalarak yüzde 97,72’ye gerilediğini görüyoruz” ifadelerini kullandı. Nebati, bütün dünyada zorlu şartllara sahne olan 2022 yılını, yatırım, istihdam, üretim ve ihracatı önceleyen Türkiye Ekonomi Modeli (TEM) sayesinde başarıyla geride bıraktıklarına işaret ederek şu değerlendirmede bulundu: Fiyat artışlarına yönelik aldığımız önlemler ve ücretlerde yapılan iyileştirmelerle vatandaşlarımızın alım güçlerini koruduk. TEM çerçevesinde enflasyona karşı uyguladığımız politikaların birikimli etkilerini önümüzdeki aylarda bütün vatandaşlarımız daha net hissedecekler. Sayın Cumhurbaşkanı’mızın liderliğinde ülkemizi ‘Türkiye Yüzyılı’na hazırlarken enflasyona karşı sürdürdüğümüz amansız mücadelemizde, işsizliğe ve küçülmeye yol açmayan politikaları uygulamaya devam edeceğiz.

BAZ ETKİSİ NEDİR?

Merkez Bankası resmî internet sayfasında baz etkisi şu şeklide tarif ediliyor: İki dönem arasındaki değişim hesaplanırken, değişime referans alınan dönemde normalden önemli ölçüde düşük veya yüksek bir gerçekleşme olması durumunda değişim hesaplandığı döneme yansıyan etkiyi ifade etmektedir. Örneğin 2014 Kasım ayı yıllık enflasyonu hesaplanırken, 2014 yılı Kasım ayı tüketici endeksinin 2013 yılı Kasım ayı tüketici endeksine göre yüzde değişimi alınmaktadır. 2013 yılı Kasım ayında tüketici endeksi normal ortalamalara göre çok daha düşük bir oranda artmış ise 2014 yılı Kasım ayında yıllık enflasyonu yükseltici bir baz etkisi görülecektir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...