İngiltere Merkez Bankası, faizi 33 yılın en yüksek seviyesine yükseltti

Düzenleyen:
- Güncelleme:
İngiltere Merkez Bankası, faizi 33 yılın en yüksek seviyesine yükseltti

EKONOMİ Haberleri

İngiltere, son 40 yılın zirvesine çıkan enflasyonu yaşıyor. Ülkenin merkez bankası enflasyonu dizginlemek için mevduat faizini yükseltme politikasını sürdürdü. Banka, faizi 75 baz artırarak son 33 yılın en yüksek seviyesine çekti. İngiltere Merkez Bankası (BoE) bugünkü faiz artırımı ile son 8 toplantıdır faiz artırmış oldu. Geçen yıl politika faizi yüzde 0,10 seviyesindeydi.

İngiltere Merkez Bankası, beklentiler dahilinde politika faizini 75 baz puan artırdı. Banka böylelikle son 33 yılın en yüksek faiz artışını yaptı.

YÜZDE 3'E YÜKSELDİ

İngiltere Merkez Bankası (BOE), faiz kararını açıkladı. Buna göre banka politika faizinde 75 baz puan artırıma giderek, yüzde 3'e yükseltti.

1989'UNDAN BU YANA GÖRÜLEN EN YÜKSEK FAİZ 

40 yılın zirvesindeki enflasyonu dizginlemek için politika faizini 75 baz puan artırarak yüzde 3'e yükseltti. İngiltere Merkez Bankası, böylelikle 1989 yılından bu yana görülen en büyük faiz artışını gerçekleştirdi.

8 TOPLANTIDIR ARTIŞ

BoE bugünkü faiz artırımı ile son 8 toplantıdır faiz artırmış oldu. Geçen yıl politika faizi yüzde 0,10 seviyesindeydi.

UZUN VADELİ ENFLASYON TAHMİNLERİ AÇIKLANACAK

İngiltere Merkez Bankası bugünkü faiz kararı ile birlikte uzun vadeli enflasyon tahminlerini de yayınlayacak.

Bu tahminlerin gelecek yıl enflasyonun yüzde 2 hedefinden çok daha yüksek olacağını göstermesi bekleniyor.

Deutsche Bank analistleri, BoE'nin yayınlayacağı makroekonomik tahminlerin ekonomik görünümünü daha da kötüleştiğini göstereceğini öngörüyorlar.

ENFLASYONA ACI FAİZ REÇETESİ

İngiltere, Almanya, ABD gibi gelişmiş Batı ülkeleri dünya genelindeki enflasyonist ortama çare olarak faiz artırıyor. Ve bu politikasını gütmekte ısrar ediyor. Sonuç olarak bu ülkelerle ekonomik durgunluk anlamına gelen resesyonla karşı karşıya.. Hatta otorite kuruluşlar Almanya'nın şimdiden resesyona gireceğinin kesinleştiğini bildirdi.

TÜRKİYE TAM TERSİ POLİTİKAYLA İHRACATI ARTIRIP İŞSİZLİĞİ DÜŞÜRDÜ

 Türkiye ise faizi düşürerek yatırım ortamını teşvik edip üretim ve istihdamı artırmayı hedefliyor. Türkiye bu politikasının meyvelerini almıyor değil. İhracatta patlama yaşanırken işsizlik rakamları son iki aydır düşüş eğilimine girerek tek haneye düştü. Türkiye kısa bir zaman diliminde politika faizini 14'ten 10,5 seviyesine çekmişti. Merkez Bankasının son açıklamasında belirtildiği üzere politika faizi, önümüzdeki ay tek haneye düşürülecek.

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...